Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Panik Atak ve Anksiyete Arasındaki Farklar Nelerdir?

0 403

Panik Atak ve Anksiyete Arasındaki Farklar Nelerdir?İnsanların panik atak ve endişe saldırıları hakkında aynı şey gibi konuştuklarını duyabilirsiniz. Aralarında farklı şartlar vardır. Panik ataklar aniden ortaya çıkar. Yoğun ve sıklıkla ezici korku içerir. Kalp atışı, nefes darlığı veya mide bulantısı gibi korkutucu fiziksel semptomlar eşlik eder. Ruhsal Bozukluklar olarak sınıflandırılır. Beklenmedik panik ataklar bariz bir sebep olmadan ortaya çıkar. Beklenen panik ataklar fobiler gibi dışsal stres tarafından “kabul edilir” anksiyetelerdir. Panik ataklar herkese olabilir, ancak birden fazlasına sahip olmak panik bozukluğunun bir işareti olabilir.

Anksiyete saldırıları psikiyatrik bozukluğun bir özelliğidir. Endişe belirtileri, sıkıntı ve korku içerir. Anksiyete genellikle stresli bir durum, deneyim ya da olay beklentisiyle ilgilidir. Yavaş yavaş gelebilir. Anksiyete ataklarının tanısal olarak tanınmaması, belirtilerin ve semptomların yoruma açık olduğu anlamına gelir. Yani, bir kişi “kaygı atağı” geçirmeyi tanımlayabilir ve ikinci bir kişiye “anksiyete atağı” geçirdiğini belirten bir başkasının hiç yaşamadığı semptomlara sahip olabilir.

*Belirtiler

Panik ve anksiyete atakları benzer hissedilebilir. Birçok duygusal ve fiziksel belirtileri paylaşırlar. Aynı anda hem endişe hem de panik atak yaşayabilirsiniz. Örneğin, işyerinde önemli bir sunum gibi potansiyel olarak stresli bir durum hakkında endişe yaşayabilirsiniz. Durum geliştikçe, panik atak yaşayabilir ve durum kaygıyla sonuçlanabilir. Yaşadığınız şeyin kaygı mı yoksa panik atak mı olduğunu bilmek zor olabilir. Aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

*Anksiyete tipik olarak stresli veya tehdit edici olarak algılanan bir şeyle ilgilidir. Panik ataklar her zaman stres etkeni göstermez ve çoğu zaman içten gelir.

*Anksiyete hafif, orta veya şiddetli olabilir. Örneğin, günlük aktivitelerinizi yaparken zihninizin içerisinde endişe olabilir. Diğer yandan panik ataklar çoğunlukla şiddetli, yıkıcı belirtiler içerir.

*Panik atak sırasında, bedenin özerk cevabı uygulanır. Fiziksel belirtiler genellikle anksiyete belirtilerinden daha yoğundur.

*Anksiyete yavaş yavaş gelişirken panik atak genellikle aniden ortaya çıkar.

*Panik ataklar genellikle başka bir saldırıya sahip olmakla ilgili endişeleri veya korkuları tetikler. Bu, davranışınız üzerinde bir etki yaratabilir ve saldırı riski altında olabileceğinizi düşündüğünüz yerlerden veya durumlardan kaçmanıza neden olabilir.

Panik Atak ve Anksiyete Arasındaki Farklar Nelerdir?*Nedenleri
Beklenmedik panik atakların açık bir harici tetikleyicisi yoktur. Beklenen panik atak ve endişe benzer şeyler tarafından tetiklenebilir. Bazı yaygın tetikleyiciler şunlardır:

*stresli bir iş

*sosyal durumlar

*fobiler agorafobi (kalabalık veya açık alan korkusu ), klostrofobi(küçük uzay korkusu) ve akrophobi (yükseklik korkusu)

*travmatik deneyimlerin hatırlatıcıları veya anıları

*kalp hastalığı, diyabet, bağırsak sendromu gibi kronik hastalıklar veya astım

*kronik ağrı

*uyuşturucu veya alkol

*kafein

*ilaç ve takviyeleri

*tiroid problemleri

**Risk faktörleri
Anksiyete ve panik atakların benzer risk faktörleri vardır. Bunlar şunlardır:

*travma geçiren ya da travmatik olaylara şahit olan ya da bir yetişkin olarak tanıklık eden

*sevilen birinin ölümü veya boşanma gibi stresli bir yaşam olayının yaşanması

*iş sorumlulukları, ailenizde çatışma veya finansal sorunlar gibi sürekli stres ve endişe duyma

*kronik sağlık durumu veya hayatı tehdit eden hastalıklarla yaşama

*endişeli bir kişiliğe sahip olma

*depresyon gibi başka bir ruh sağlığı bozukluğuna sahip olma

*anksiyete veya panik bozukluğu olan yakın aile üyelerine sahip olma

*uyuşturucu veya alkol

*kadın olmak (kadınlarda eğilim daha fazladır.)

Kaygı yaşayan kişiler panik atak yaşama riskini artırmaktadır. Bununla birlikte, endişe duymak panik atak geçireceğiniz anlamına gelmez.

*Tanıya ulaşmak

Doktorlar anksiyete ataklarını teşhis edebilirler:

*anksiyete belirtileri

*anksiyete bozuklukları

*panik ataklar

*panik bozukluklar

Doktorunuz size semptomlarınız hakkında sorular soracaktır ve kalp hastalığı veya tiroid problemleri gibi benzer semptomlarla diğer sağlık durumlarını ayırmak için testler gerçekleştirecektir.

Tanı koymak için doktorunuz şunları yapabilir:

*fiziksel sınav

*kan testleri

*Elektrokardiyogram (EKG veya EKG)gibi kalp testi

*psikolojik değerlendirme veya anket

*evde yapılan ilaçlar

Bir saldırı planı olduğunda tedavi planına sahip olmak ve ona bağlı kalmak, kontrol altında olduğunuzu hissetmenize yardımcı olabilir.

Bir endişe veya panik atak geliyorsa, aşağıdakileri deneyin:

*Yavaş ve derin nefes alın. Nefesinizi hızlandırdığınızı hissettiğinizde, her bir inhale ve nefes verme konusuna dikkatinizi verin. Nefes aldığınız sırada karnınızın hava ile doldurulduğunu hissedin. Nefes verdiğinizde dörde kadar sayın. Nefesiniz yavaşlayana kadar tekrarlayın.

*Yaşadıklarınızı kabul edin. Zaten bir endişe veya panik atak yaşadıysanız, bunun inanılmaz derecede korkutucu olabileceğini biliyorsunuzdur. Semptomların geçeceğini ve iyi olacağınızı kendinize hatırlatın.

*Farkındalık temelli müdahaleler, anksiyete ve panik bozukluklarının tedavisinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Farkındalık, şu andaki düşüncelerinizi ortaya koymanıza yardımcı olabilecek bir tekniktir. Düşünceleri ve hisleri onlara tepki vermeden aktif olarak gözlemleyerek dikkatinizi pratik yapabilirsiniz.

*Gevşeme teknikleri kullanın. Gevşeme teknikleri aromaterapi ve kas gevşetme içerir. Anksiyete veya panik atak belirtileri yaşıyorsanız, rahatlatıcı bulduğunuz şeyleri yapmayı deneyin. Gözlerinizi kapatın, banyo yapın ya da rahatlatıcı etkileri olan lavantayı kullanın.

*Yaşam tarzı değişiklikleri

Aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri, anksiyete ve panik atakları önlemenin yanı sıra, bir saldırı olduğunda semptomların şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilir:

*Hayatınızdaki stres kaynaklarını azaltın ve yönetin.

*Negatif düşünceleri nasıl tanımlayıp durduracağınızı öğrenin.

*Düzenli ve ılımlı egzersiz yapın.

*Pratik meditasyon veya yoga.

*Dengeli bir beslenme.

*Kaygı veya panik atak geçiren kişiler için destek grubuna katılın.

*Alkol, uyuşturucu ve kafein tüketiminizi sınırlayın.

**Diğer tedaviler
Anksiyete ve panik atak için diğer tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun. Bazı yaygın tedaviler arasında aşağıdakiler dahil psikoterapi veya ilaç bulunmaktadır:

*antidepresanlar

*antianksidan ilaçlar

*benzodiazepinler

Çoğu zaman, doktorunuz tedavilerin bir kombinasyonunu önerecektir. Ayrıca tedavi planınızı zamanla değiştirmeniz gerekebilir. Panik atak ve endişe saldırıları aynı değildir. Anksiyete ve panik atakların benzer semptomları, nedenleri ve risk faktörleri vardır. Bununla birlikte, panik ataklar daha yoğun olma eğilimindedir ve sıklıkla daha ciddi fiziksel semptomlara eşlik eder. Günlük yaşamınızda anksiyete veya panik ile ilişkili semptomlar oluyorsa doktora başvurmalısınız.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku