AMX-56 “Leclerc”, modern dünyada Fransız muharebe tankı tasarımının zirvesi haline gelmiştir. Fransız Ordusunun mevcut ana muharebe tankını temsil eder ve Fransız zırhlı kolordu ihtiyaçları için güçlü ama son derece pahalı bir çözüm sunmuş olur. Modern nitelikleri ve gelecek vaat eden özelliklerine rağmen, AMX-56 Leclerc en az bir muharebe tankı olarak modern savaş alanında büyük ölçüde kendini kanıtlanmamışken, benzer Batı tankları olan Alman Leopard 2, Amerikan M1 Abrams ve İngiliz Challenger 2 gibi çeşitli tanklarla da denktir. Leclerc, hem Kosova’da (hem Fransız hem de BAE Leclercs özellikli) ve Lübnan’da barışı koruma çabalarında operasyonel olarak görevlendirilmiştir. Kuruluşunun başlangıcında, Leclerc, Fransız topraklarında üretimde ilk savaş tankıydı ve 30 yıl boyunca ulusal bir gurur sembolü olarak belli bir dereceye işaret ediyordu. Bugüne kadar, Leclerc sadece Fransız ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kullanılırken, BAE de projenin bazı geliştirme ve üretim maliyetlerini de paylaştı.
Fransız Ordusu’nun resmi testleriyle AMX-54 olarak adlandırılan Leclerc, hizmete Üretim 1990 yılında başladı (taret bileşeni için GIAT Tarbes ve tekne ve nihai montaj için GIAT Roanne) 1991’de teslimatlar başladı ve 1992’de resmi hizmet girişi başladı. Fransız General Philippe’den sonra tank “Leclerc” adını aldı. Özgür Fransız Ordusu Kuvvetlerine (2. Zırhlı Tümen) 2. Dünya Savaşı’nda Alman işgal altındaki Paris’e (nihai kurtuluşuna yol açan) komuta eden tanklar Leclerc’tir . BAE Ordusu tarafından resmi operasyonel kullanımın 1996 yılında başladığı ve 1993 yılında BAE’ye tank temin edilmiştir.
Batı menşeli diğer ana muharebe tanklarıyla kıyaslandığında Leclerc, bazı alternatif tasarım yönlerine başvurdu. Boyut olarak, Batı tanklayla bir bütün olarak aynı çizgiyi izledi, ancak 54.500 kilogramda en hafif modern ana muharebe tanklarından biri haline geldi. Dahili olarak ve Leopard 2, M1 Abrams veya Challenger 2’den farklı olarak, Leclerc, ana silahın yükleme / yeniden yükleme işlevini yönetmek için bir otomatik yükleyici (Creusot-Loire tarafından üretilmiştir) ile tamamlanmıştır. Bu özellik, Sovyet tank tasarımlarında daha az genel bir profile sahip olurken, gerekli mürettebatın sadece üç personele (tank komutanı, topçu ve şoföre) indirilmiştir.
Leclerc’in tasarımı ince tareti ve yan profili ile şık ve modern bir görünüm sergilemektedir. Taret, otomatik yükleyici ve mühimmat stoklarını bünyesinde barındıran taretin tam anlamıyla bir çıkıntısına sahiptir. Ana silah, ön merkezde oturur ve tareti ağır bir tabanca manto kurulumu ile girer. Taret çatının üstündeki çeşitli periskoplar topçunun ve komutanın çevredeki aksiyonun iyi bir görüntüsünü sağlar. 2 x radyo seti için iletişim anteni arka taret tavanına monte edilmiştir. Gövdenin kendisi, eşit olarak ince ve iyi eğimli bir eğimli plaka ile temizlenir ve sürücü gövdesi sol tarafta bulunan vizyon blokları ve erişim kapağı ile tanımlanır. Ön gövde tarafındaki farlar, gece karanlığında / gece sürüşüne izin verirken, çamurluklar çamurdan ve kirden korurken, tankın çeşitli yüzeylerine yukarı doğru çekilir. Ray sistemi, ön tarafa monteli ray avara ve arkaya monteli bir tahrik dişlisi tarafından yönetilen bir gövde tarafında, altı yol tekerleğinden oluşur. Geri dönüş silindirleri, parçanın üst kısımlarını yönetir, ancak bu, Leclerc’in modern “MBT” ler için ortak uygulama olan yan “etek” zırhını kullanmasıyla büyük ölçüde görülmez.
Motor gövdenin arkasında yer alır ve mürettebattan ayrılır. Süspansiyon, bugün zırhlı muharebe araçlarının gerektirdiği mükemmel çapraz ülke performansını sağlayan hidropnömatik bir sistemle gerçekleştiriliyor.
Leclerc Ana Muharebe Tankı’nın birincil silahlandırması, geniş çapta kabul gören tank tabancası kalibreli, güçlü bir alet olan 120mm GIAT CN120-26 / 52 serisi pürüzsüz bir ana silahtır. Mürettebatın AP (Armor-Piercing) ve HE (High-Explosive) formlarında en az beş adet 120mm mermi kullanması mümkün değildir. Birincil tipler bir APFSDS (Zırh-Piercing, Fin-Stabilize, Sabo Atma) turu ve bir ISI (Yüksek Patlayıcı, Anti-Tank) turu. Bu şekilde, Leclerc mürettebatı düşman zırhından asker konsantrasyonlarına (müstahkem pozisyonları da dahil olmak üzere) herhangi bir şey yapabilir. Mühimmat türleri, Batı’daki lojistik nedenlerden ötürü NATO standartlarına da sahiptir. Ana silah, tam güçle çalışan (manuel yedeklemen elektrik) taretin ön tarafına oturur ve 360 derecelik tam bir dönüşe ve herhangi bir saldırı açısında düşmanların devreye girmesine izin verir. Bunlara ek olarak, Ana tabanca, her iki eksende stabilize edilir ve bu da “hareket halinde” doğru sonuçlarla ateşlemeyi sağlar. Yangın kontrol sistemi (FCS) tamamen dijitaldir ve dahili lazer mesafe ölçer, pasif gece görüşü ve çeşitli görüş optiklerinin yardımıyla COTAG FCS etrafında merkezlenir. FINDERS (Hızlı Bilgi, Navigasyon, Karar Verme ve Raporlama Sistemi) ve halihazırda aktif hedefleri, misyon rota planlamasını ve arkadaş veya düşman (FoF) yönetimini sergileyen tam renkli harita ekranı aracılığıyla yardım sağlanır. Bir duman çıkarıcı, ana silah namlusuna geleneksel şekilde yerleşir ve potansiyel tehlikeli gazları ateşleme bölmesinden uzaklaştırmak için basınçlı hava sistemi kullanır. Ateşleme eylemi (otomatik yükleyiciyle) dakikada 12 turluk bir atış hızı döndürür. Batı tanklarında yaygın olmayan bir diğer detay elemanı ise 12.7mm GIAT M693 (F2) koaksiyel ağır makineli tüfeğin (koaksiyal makineli tüfeklerin genellikle 7.62mm kalibrede olmasıdır) kurulmasıdır. Bu silah hafif zırhlı araçlara karşı bir zırh “yumruk” sağlar. Hava tehditleri, taret çatısına takılan 7.62mm NFI uçaksavar makineli tüfek tarafından karşılanmaktadır. 27’den az duman / anti- personel bombası deşarjı (9 rampanın 3 x bankasında), Leclerc mürettebatının hareketlerini düşman gözlerinden taramasına ya da aracı fırlatmaya çalışan yakındaki düşman piyadesine girmesine izin vermez. El bombası deşarjları aktif GALIX muharebe aracı koruma sisteminin (CVPS) bir parçasıdır. Leclerc’in doğal olarak düşük profilli tasarımı, aynı zamanda, daha geniş bir hedefi tanımlamak ve bir dereceye kadar aralığa girmek için de yapar.
Mühimmat, aracın gövdesi ve taretinde saklanır. 120mm mermilerin bir mühimmat tamburu, sürücü pozisyonunun yanındaki sağ ön gövdeye ayarlanmıştır. 22 x 120mm mermiler otomatik yükleme sisteminde (hazneli olarak) “kullanıma hazırdır”, tank ise toplamda 40 x 120mm’lik bir mermi (18’inin gövdesinde bulunan) taşır. Tarete dayalı mühimmat, mürettebattan, tanktan düşme olayından direkt olarak vurularak (mermi, füze veya başka bir şekilde) patlama panellerinin entegre edildiği bir zırhlı bölme tarafından ayrılır. Bu, patlatılan mühimmat patlamasının tankın kendisinden uzaklaşmasını sağlarken, daha yüksek bir mürettebat beka kabiliyeti özelliğine sahiptir. İki makineli tüfek için 3.000 mermi 7.62mm mühimmat olarak 1100 mermi 12.7mm mühimmat taşınır.
Tankın söz konusu hayatta kalma özelliklerinin ötesinde, Leclerc, mühimmat stoklarını patlatmaktan korumak amacıyla iç alevleri tanımlayan ve söndüren otomatik bir yangın söndürme sistemine sahiptir. Bir NBC (Nükleer, Biyolojik, Kimyasal) sistem, mürettebatı çeşitli hava kaynaklı tehditlerden korurken, zırh, titanyum ve NERA – “Patlayıcısız / Enerjisiz Reaktif Zırh” içeren çelikten yapılmış orijinal bir Fransız zırh bileşimi vardır. Taret ve gövdenin her ikisi de, gerçekten güçlendirilmiş bir temas yüzeyi için eklenmiş modüler kompozit zırhlı kaynaklı çeliğe sahiptir. Leclerc tasarımının yüksek güç-ağırlık oranı, ek zırh bloklarının performansa fazla zarar vermeden uygulanabileceği anlamına gelir.
Leclerc serisinin gücünü, etkileyici bir 1.500 beygirle geliştiren bir SACM UDU V8X T9 Hyperbar 8 silindirli dizel yakıtlı motorun montajı ile sağlanır. Motor bir SESM ESM500 serisi otomatik şanzıman sistemine bağlanmıştır. Bu sayede tank, bu sayede daha kesişen araziye giderken ideal yüzeylerde saatte 44 mil yol hızlarına ulaşabilir(bu sayede saatte yaklaşık 30 mil). Leclerc, harici yakıt depolarına rağmen, 340 mil arasında listelenmiş bir operasyonel menzile sahip olup, tam 400 mil menzil için arka gövdeye harici olarak eklenebilir. Bu performans özelliklerinin tümü, tankın hızlandırabileceği bir savunma taktiği olarak değerlendirilebildiği halde, mekanize kuvvetler ile mücadeleye eşlik edebilecek şekilde – ya da duruma göre liderlik etmesini sağlar.
Leclerc, gelişinden bu yana çeşitli varyantlarda piyasaya sürülmüştür. Geliştirme, 17 örnekle teslim edilen ön üretim montajları olan Leclerc T1 ve T2 markalarını üretti. Leclerc T3, T4 ve T5 üretim kalite işaretleri 1992 ve 1996 arasında üretildi ve türlerin 132’si tamamlandı. Leclerc T6, T7 ve T8 markalarına yüksek sıcaklıklı ortamlarda operasyonlar için klima sistemleri verildi. Leclerc T9’a daha yeni İRİS termal kamera sistemi verildi. Leclerc T10 ve T11 markaları, bir komut ekranı ve geliştirilmiş zırh koruması ile modernleştirildi. Leclerc AZUR, geçmişte MBT’lerin hedeflediği beklenen “açık savaş” dan çok farklı bir muharebe ortamı olarak, kentsel kavgalar ile geliştirilen modifiye bir Leclerc tankı oldu.
Mücadele versiyonlarının ötesinde, Leclerc şasisi, çeşitli savaş alanı rollerini üstlenecek şekilde tasarlanmış bir araç ailesi için temel oluşturdu. Buna Leclerc EPG zırhlı mühendislik aracı, Leclerc DNG savaş alanı onarım tankı ve Leclerc MARS zırhlı kurtarma aracı dahildir. Bu tip araçlar genellikle doğrudan mücadele rollerini kaybederken, verilen görevleri yerine getirmeye yardımcı olmak için uygun ekipmanlarla (dozer bıçakları, motorlu vinçler, vs.) değiştirilirler.
BAE Leclerc tankları çöl ortamındaki yüksek sıcaklıktaki çalışmaların zorlukları için hafifçe modifiye edildi ve bir Alman tarafından üretilen MTU 883 dizel motor, bir harici yardımcı güç ünitesi (APU), tavana monte edilen 7.62 için bir uzaktan kumanda sistemi verildi, 120 mm makineli tüfek (tank tamamen “düğmeli” olduğunda silahın ateşlenmesine izin verir) ve BAE Ordusunun ihtiyaçlarına uygun diğer ince değişiklikler / iyileştirmeler yapılmıştır.
Bugüne kadar yaklaşık 862 Leclerc tankı üretildi. Fransız ordusu 426 (406 x MBTs ve 20 x ARV) iken, Birleşik Arap Emirlikleri 436 örnek kullanıyor (388 x MBT, 46 x ARV ve 2 x eğitmen). Orijinal olarak GIAT Industries marka etiketi altında üretilirken, tank artık Nexter markası altında yer alıyor. Nexter ayrıca Fransız Ordusu FAMAS saldırı tüfeği, FRF2 keskin nişancı tüfeği, LG1 Mk II 105mm çekili saha tüfeği ve 8 tekerlekli VBCI zırhlı piyade savaş aracı üretiyor. Katar, Fransız Leclerc’i almak için muhtemel bir talip olarak, mevcut Fransız stoklarından ve “yeni inşa” modellerinden değildir. Kolombiyalı yetkililerle benzer bir tedarik anlaşması, katılan hükümetler arasında asla sonuçlandırılmadı.
Mürettebat, Boyutlar ve Çalışma Ağırlığı
Çalışma Ekibi: 3
Uzunluk: 32.38 fi (9.87 m)
Genişlik: 12,17 ft (3,71 m)
Yükseklik: 8,30 ft (2,53 m)
çalışma Ağırlığı: 60 ft (54,500 kg; 120,152 Ib)
Yüklü Güç
1 x SAC M UDU V8X-1500 T9 hiperbar 8 silindirli dizel motor 1,500 beygir gücü veriyor, 1 x Turbomeca TM-7038 gaz türbini.
Temel Performans Maksimum Yol Hızı: 44 mph (71 km / s) Maksimum Yol Aralığı: 342 mil (550 km)
Silah ve Mühimmat
1 x 120mm GIAT CN120-26 / 52 smoothbore ana silah 1 x 12.7mm GIAT M693 (F2) ortak eksenli makineli tüfek 1 x 7.62mm NFI uçaksavar makineli tüfek taret çatı üzerinde. 3×9 x duman bombası deşarjları
Mühimmat: 40 x 120mm mermi 1,100×12,7 mm mühimmat 3.000 x 7.62mm mühimmat 27 x duman / anti-personel bombaları
İsteğe Bağlı Sistemler
Nukleer-Bıyolojık-Kımyasal (NBC) Koruma: Evet.
Nightvision (NV) Ekipmanı: Evet – Pasif.
Duman: Bu aracın içsel veya isteğe bağlı kendi kendine tarama özelliği vardır.
Uçak Savunması: Bu araç düşük havadaki hava tehditlerinden kendini koruyabilir.
Kaynakça:
History CH.
Yazar: Tuncay Bayraktar