Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

B12 Vitamini Nasıl Keşfedildi ? Faydaları Nelerdir ?

0 415

B12 Vitamini Nasıl Keşfedildi ? Faydaları Nelerdir ?B12 Nasıl Bulundu?

Pernisiyoz anemi adı verilen ve yaklaşık 125 yıl öncesine kadar çaresi bulunmayan hastalığın, 1926 yılında bu hastalığa yakalanan kişilere pişmiş karaciğer yedirilerek bir ölçüde iyi edildiği görülmüştür. Sonraki aşamalarda pernisiyoz anemili hastalara karaciğer yedirilerek tedavide önemli ölçüde ilerleme kaydedilmiştir. Sonraki yıllarda yapılan çalışmalarda karaciğerde hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan etkili faktör, izolasyon çalışmaları ile 1948 yılında B12 vitamini olarak elde edilmiştir.

B12 vitamini kırmızı kristal yapıdadır ve bu özelliğini içeriğinde bulunan kobalttan alır. Bu yüzden B12 vitamininin bir diğer ismi kobalamindir. B12 vitamini multivitamin ilaçlarda siyanokobalamin adıyla bulunur. B12 vitamini; hücre yapılışını hızlandıran ve DNA sentezi yaparak enerji üretimini arttıran bir vitamindir. Suda çözünebilen vitaminlerdendir.

B12 İnce Bağırsaktan Emiliyor

B12 vitaminin emilimi ince bağırsaklar vasıtasıyla yapılır. “İntrensek faktör” adı verilen bir protein mideden salgılanır. Salgılanan bu protein sayesinde B12 vitamini ince bağırsaklardan emilir ve kana karışır. Dolayısıyla B12 vitamininin vücutta işler hale gelebilmesi, depolanabilmesi için mide ve pankreasın sağlıklı olması ve iyi çalışması gerekir. Bu nedenle zayıflamak için ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle mide ya da bağırsağının büyük bir bölümü ameliyatla alınmış bireylerde intrensek faktör yeterince salgılanamaz, buna bağlı olarak da vücuda bir şekilde alınan B12 vitamininin ince bağırsaklardan emilimi sağlanamayacağı için B12 eksikliği ortaya çıkar.

İntrensek faktör, yaş ilerledikçe azalır. İntrensek faktörün azalmasına bağlı olarak ileri yaşlarda B12 eksikliği görülme sıklığı da artar. 50 yaş üzeri insanlarda en çok b12 eksikliği görülen dönemdir. Verilere göre 65 yaş ve üzerindeki bireylerin %40′ B12 vitamini eksikliği ile karşı karşı karşıya kalmaktadır.

B12 Vitamini Nasıl Keşfedildi ? Faydaları Nelerdir ?B12 Vitamininin Görevleri

B12, eritrosit adı verilen kırmızı kan hücrelerinin yapımında, hücrelerin yenilenmesi ve bölünmesinde, DNA’da ve sinir hücrelerinde gerekli bir vitamindir. Kemik iliği gibi dokular, hücrelerin hızla bölündüğü dokulardır. B12, bu gibi dokular için de önemlidir. Dolayısıyla vücudun en küçük yapı taşı olan hücreler için oldukça önemli bir görevi vardır.

B12 Eksikliğinde Görülen Belirtiler

B12 vitamini vücutta depolanabilir. Bu nedenle düzenli olarak alınmaması durumunda hemen belirti göstermeyecektir. Vücutta depo edilen B12 kullanılır, bu sayede bir süre idare edilebilir; ancak yeterli ve düzenli alınmaması durumunda birkaç yıl içinde B12 eksikliği belirtileri görülmeye başlanacaktır. Bu belirtiler; çarpıntı, çabuk yorulma, sabahları yorgun uyanma, kulak çınlaması, denge bozuklukları, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü, iştahsızlık, kilo kaybı, dilde şişlik, depresyon, solgun cilt, unutkanlık, uyuşukluk, el ve ayaklarda karıncalanma ile uyuşma ve kansızlık olarak sinyal verir. Uzmanlar, B12 eksikliği uzun süre giderilmezse geri dönülmesi mümkün olmayan nörolojik hasarların oluşacağı ve sinir harabiyetinin meydana geleceği uyarısında bulunuyor. Dolayısıyla bu belirtiler görüldüğünde fazla ilerlemeden bir doktora başvurulmalı, doktorun uygun gördüğü şekilde vitamin hapı, şurup ya da vitamin iğnesi yardımıyla tedavi edilmelidir. Bu nedenle B12 alımına özen gösterilmelidir. Günlük alınması gereken B12 miktarı ise yaklaşık 2,4 mikrogramdır. Gözden kaçırılmaması gereken önemli bir husus da; bu belirtilerin başka bir hastalığın semptomu olabileceğidir, bu nedenle doktora danışılmadan kullanılacak ilaçlar fayda yerine zarar verebilir, ortada fark edilmeyen başka bir hastalık varsa zaman kaybına dolayısıyla bu hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu konuda bilinçli olunmalı ve doktora danışılmadan ve gerekli testler yapılmadan ilaç kullanılmamalıdır.

B12 Vitamini Nasıl Keşfedildi ? Faydaları Nelerdir ?Hangi Kaynaklarda B12 Bulunur?

Sebze ve meyvelerde B12 vitamini bulunsa da hayvansal gıdalar kadar yeterli olmayacaktır. Hayvansal gıdalar tüketilerek B12 vitamin eksikliği giderilebilir. Süt, yumurta akı, yoğurt, peynir, kırmızı et, dalak, karaciğer, tavuk eti, hindi eti, balık-özellikle uskumru ve sardalye- B12 vitamininin zengin olduğu gıdalardır; ama bu gıdalar tüketilmeden önce pişirme yöntemleri oldukça önemlidir; çünkü B12 vitamininin çoğu, yanlış pişirme yöntemleri neticesinde önemli oranda yok oluyor. Aynı durum süt kaynatılırken de geçerli. Keza yoğurt mayalanırken de içerdiği B12 miktarında azalma olduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla B12 vitamini içeren gıdaların düzenli ve yeterince alınması kadar, doğru pişirme yöntemleri de önemli.

Yazar: Mehtap Özdemir

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku