Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebekler Arası Farklılıklar

0 377

Bebekler Arası FarklılıklarHer insan birbirinden farklıdır. Doğal olarak bebeklerinde bedensel ve mizaç özellikleri farklıdır. Bebekler doğuştan bazı özelliklerini getirirler. Bebek daha anne karnında iken annesinin ruh halinden etkilenir. Bununla beraber genetik faktörler bebeğin dış dünyadaki özelliklerini belirlenmesinde önemlidir. Hatta anne- babanın çocuklukları, kişilik yapıları da etkilidir.

Bebek ilk doğduğunda ihtiyaçları karşılanıyorsa ve ailede uyum konusunda sıkıntı yaşamıyorsa sıkıntılı bir durum oluşmaz. Bebek ilk doğduğunda bebek ile aile uyumu yakalamalıdır. Bunun için de ilk etapta aile özverili olmalıdır. Çünkü bebeği ilk doğduğunda anlamak zordur. Zamanla aile bebeğin isteklerini anlayabilir. Bebek için sakin ve huzurlu bir ortam sunmak gerekir.
Bebekler, açlığa, uykuya, ısı farkına, sese tepki verirler. Anne- babanın bebeğin neye tepki gösterdiğini anlaması gerekir. Zaten her bebek farklı durumlarda tepki verebilir. Kimisi sesten etkilenmez, kimisi etkilenir, bazı bebekler yıkanmayı çok severlerken bazıları yıkanırken aşırı derecede ağlar.

Bebek Tipleri;

Bebekler Arası Farklılıklar

1- Uykuyu Seven Bebekler; Bebeklerin çoğu ilk doğduklarında çok uyurlar. 24 saatin 20 saate yakın uyurlar. Bu süre giderek azalır. Bu tarz bebekler huzurlu bebeklerdir. Karınları acıkınca uyanır. Uykularını aldıkları için de mızmızlanmazlar. Böyle bebeklerin bakımı kolaydır. Az ağlar ve az tepki verirler.

2- Uyumayı Sevmeyen Bebekler; Bu bebekler uykuyu sevmezler. Günde 12 saatten az uyurlar. Uyuduklarında 2 kadar uyur kalkarlar. Uyumayı sevmezler. Meme emerken uyurlar. Uyanıkları genellikle onlara bakanları zorlar. Çünkü ilgi beklerler. Gezmeyi severler ve sürekli etrafa bakınırlar. Yatak başlarına dönence koymak kısa süreli oyalanmalarını sağlar. Genellikle uyanık oldukları için etrafı daha çok inceleyip, daha çabuk öğrenirler.

Bebekler Arası Farklılıklar3- Mutsuz Bebekler;
Uyanıkken uykuya zor geçtikleri gibi uykudan uyanıklığı da geçişleri zor olur. Bu süreçte ağlarlar. Aç olduklarında da ağlarlar. Uyku geçişleri zor olduğu için yorgun ve mutsuz olurlar. Aç olmalarına rağmen meme emmekten hoşlanmazlar. Kucaktan hoşlanmaz, yatağında durmaktan hoşlanmaz. Geceleri de sık sık uyanır. Sürekli huzursuz olmaları ailesini ve bakıcısını da huzursuz eder. Bu bebekler için sabırlı olmak gerekir. Büyüdükçe bu mutsuzları geçecektir. Sevgi ve şefkatle davranılmalıdır. Ayrıca huzursuz bebeklerin neden huzursuz oldukları araştırılmalıdır. Bu bebeklerin bazıları hiçbir sebep yokken de huzursuz olabilir. Bazıları da karınları tam doymadığı, üşüdükleri ya da terledikleri için de huzursuz olabilir. Ama en önemlisi bir sağlık probleminden dolayı ağlamalarıdır. Bu bebeklerin mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekir.

4- Sinirli Bebekler;
Bebekler Arası FarklılıklarTepkileri fazla olan bebeklerdir. Aç olduklarında, istekleri olmadığında titrer, rengi değişir ve ağlarsa bu bebek sinirlenmiştir. Işıktan ve sesten rahatsız olabilirler. Neden ağladığını anlamadan da ağlarlar. Böyle bebeklerin anne- babaları, bakıcıları ne yapacaklarını şaşırırlar, telaşlanırlar. Ama bu durum geçici bir durumdur. Bebek büyüdükçe bazı huylarından vazgeçecektir. Sadece sabırlı olmak, sevgi ve şefkat vermek gerekir.

5- Temastan Hoşlanmayan Bebekler;
Bebekler genellikle teması severler. Özellikle kucakta olmaya bayılırlar. Ama bazı bebekler kollar arasında sıkışmayı hiç sevmez. Böyle durumlarda hemen kaçmaya çalışırlar. Eğer bebek emekliyor ya da yürüyorsa özgür olmayı tercih ederler.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku