Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Kendi Kendine Yemek Yeme Alışkanlığı

0 530

Bebeklerde Kendi Kendine Yemek Yeme AlışkanlığıKatı gıda almaya hazır olan bebekler genellikle püre haline getirilmiş sebzeler ve meyveler ya da çeşitli çorbalar ebeveynleri tarafından verilerek beslenir. Ancak kendi kendine yemek olarak adlandırılan yeni bir akımda yiyeceklerin bebeklere katı halde verilmesi ve bebeğin yiyeceği kendi başına yemesi savunuluyor.
Akımın savunucuları bebeklerin ağızlarına gelen yiyeceklerin kontrolü kendilerinde olunca gıda alımlarını düzenlemeyi öğrendiklerini, motor becerilerinin geliştiğini ve belki de yeme konusunda daha hevesli hale geldiklerini düşünüyor. Akıma eleştirel yaklaşanların dile getirdiği endişelerden biri katı gıdaların kendi kendine yeme konusunda tecrübesiz bebeklerin boğazına kaçması riski. Avustralya’da 200 bebek üzerinde yapılan bir araştırma ise riskli yiyeceklerden kaçınıldığı sürece, kendi kendine yiyen bebeklerin boğazına yiyecek kaçma riskinin kaşıkla ebeveynleri tarafından beslenenlere göre daha yüksek olmadığını gösterdi.

Bir ebeveyn olarak, yapmanız gereken önemli şeylerden biri çocuğunuza sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırmak ve sağlıklı gıdalar ile beslemektir. Çocukların beslenmesinde; sebze ve meyve, tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve alternatifleri olarak dört besin grubunu dengeli bir şekilde öğünlerinde yer almalıdır.

Çocukların günde 3 öğün ana yemek ve 1 ila 3 öğün aperatif öğünler ile beslenmesi gerekir. Aperatif öğünlerde sağlıklı atıştırmalıkların çocuğa sunulması önemlidir. Çocukların beslenme programında yer alması gereken en iyi gıdalar; meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, süt ve et, taze ve işlenmemiş gıdalar, ev yemekleridir.

Bazı ebeveynler, çocuğunun hangi besinler ile sağlıklı besleneceğinin bilincinde olmasına rağmen, yoğun programlarından dolayı fast food ve hazır gıdalar ile beslemek kolaylarına gelmektedir. Ebeveynlerin çocuklarını sağlıksız gıdalar ile beslemesi; obezite sorununa yol açabilir ve çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. O nedenle, yoğun çalışma temposu olan ve yemek hazırlamaya az vakti olan ebeveynler, basit fikirler ile çocuklarına sağlıklı besinler hazırlayabilirler.

Doğru Çocuk Beslenmesi‎

Sebze ve meyveler; vitaminler, mineraller ve lif kaynağıdır. Her gün çocuğunuza en az bir koyu yeşil ve turuncu sebze ya da meyveler yedirmelisiniz.

Tahıllar, önemli enerji kaynağıdır. Tam tahıllı veya yarı tahıllı gıdaları da öğünlerine ilave edin.

Süt ve süt ürünleri, gelişmekte olan çocuklar için besleyici bir kaynaktır. İçeriğindeki kalsiyum ve D vitamini çocukların gelişimine katkı sağlar. 2 yaş üzeri çocuklara daha düşük yağlı süt ve süt ürünleri tercih edebilirsiniz.

Et ve et ürünleri, demir ve protein bakımından önemli birer kaynaktır. Çocuklarınıza haftada en az iki porsiyon balık yedirmenizi tavsiye ederiz.

Çocuklarınızı daha fazla su içmeye teşvik edin. Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi obeziteye yol açtığından, bu içecekleri çocuklarınızdan olabildiğince uzak tutun. Taze sıkılmış meyve suları içirin.

Araştırmacılar bebeklerin yarısını, ebeveynlerin kaşıkla çeşitli püreler ve ezilmiş başka gıdalar verdiği geleneksel yöntemle katı beslenmeye başlattı. Diğer yarısına ise beslenme sandalyelerinin tepsisinde katı gıdalar verildi ve bebekler kendi kendilerine yemeye teşvik edildi. Ebeveynlere bebeklerin yeme esnasında oturma pozisyonunda olması ve yanlarında bir bakıcı bulunması gerektiği anlatıldı ve kaçınılması gereken riskli yiyeceklerin bir listesi verildi: Sert krakerler, doğranmış ya da sert etler, çiğ sebzeler ve patlamış mısır listedekiler arasındaydı. (Bir yiyeceğin güvenli olup olmadığına ilişkin basit bir kural şu: Eğer yiyeceği damağınızda ezebiliyorsanız bu muhtemelen bebeğinizin denemesi için uygun bir yiyecektir.)

Yazar:Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku