Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Beyne Zarar Veren Besinler ve Katkı Maddeleri

0 457

Beyne Zarar Veren Besinler ve Katkı MaddeleriSağlıklı bir yaşam öncesi hepimizin doğru besinlere ihtiyacımız vardır. Bu besinler sadece vücudun temelini korumuyor,en önemli olan organımız olan beynimizi de koruyor. Beynin zarar görmesi demek,yaşam kalitesinin düşmesi demektir. Daha sağlıklı ve bilinçli düşünmek için yaşam şeklimize dikkat etmemiz oldukça önemlidir. Özellikle yediklerimizin içinde ne tür maddeler var ve bu maddeler sağlığımız bakımından bize faydalı mıdır diye analiz etmemiz çok önemlidir. Sağlıklı yaşam için kural,doğru ve bilinçli tüketimler yapmamız ile gerçekleşir. Peki beyne zarar veren besinler ve katkı maddeleri nelerdir? daha sağlıklı bir beyin için nelere ihtiyacımız var hep birlikte bu konuda aydınlanalım,doğru bir şekilde bilgilenelim. Bakalım bunlar tam olarak neler ?

ALKOL:Aşırı alkol beyin hücrelerini için toksin olabilir hatta aşırıya kaçmadan alınan alkol sedasyan (anestezik bir ajan gibi hareket eder ve beyin sinyallerinin iletimde yavaşlamaya ) neden olur. Aşırı tükettim erken ölüm riskine neden olabilir.

ASPARTAM:Bu yapay tatlandırıcı vücudu firmaldehite kanalize edebilecek bir alkol türü olan metanol içerir.

KANSEROJEN GIDALAR: Bunlar yanmış veya yanmış yiyecekler gibi kansere neden olduğunu şüphelenilen gıdalardır.

TRANS YAĞI: Trans yağlar, doğal yağlardan farklı yapılanmıştır. Çünkü; hidrojenleme de denilen bir endüstriyel süreç geçirerek uzun süre rafta kalabilen ürün olmuşlardır.

Beyne Zarar Veren Besinler ve Katkı MaddeleriYÜKSEK MİKTARDA ŞEKER: Çoğu insanın ne kadar şeker tükettiğinden haberi yok. Zayıf hafıza, öğrenme problemleri, depresyon ve obezite gibi sorunların hepsi, fazla şeker kullanmaktan olur, Şeker beyin fonksiyonlarını etkiliyor. Şekerli gıdaları mümkün oldukça az almak bu tür olası rahatsızlıkların önüne geçer ve vücut daha sağlıklı ,uzun yıllar yaşar.İnsan ömrü aslında kendine sunduğu bakımla uzundur. Bu nedenle sağlıklı yiyecekler almak en doğru seçimdir.

Beyne Zarar Veren Besinler ve Katkı MaddeleriHAVA KİRLİLİĞİ: Beynimiz, sağlıklı bir şekilde işlev göstermek için vücudumuza alınan oksijenin toplam yüzde yirmi beşini tüketiyor,Hava Kirliliği büyük bir sorun haline geliyor, hava kirliliği hayati organlarımızı çok fazla etkiliyor.Bunlar dışında fast food,sigara,Oburluk Ve Kolesterol,Akıl Oyunları,Kahvaltı Yapmamak,Uykusuzluk gibi şeylerde beynimize çok fazla zarar vermektedir.Bu saydığımız besinleri daha az tüketerek daha sağlıklı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle en başta dikkat etmeni gereken hususu, stres ve sıkıntıdan mümkün oldukça uzak durmanızdır.Sevdiğiniz birinin başarısını beklerken yaşadığınız stres vücudu rutininizden kurtarır , olumlu etkilerken,bir kaza anında yaşanan olumsuz stres beyin hücrelerinizin ölümüne sebep oluyor.Bunu beyin egzersizi yaparak tamamlayabilirsiniz.

Beyne Zarar Veren Besinler ve Katkı MaddeleriBeyin Egzersizi Yaparak Daha Sağlıklı Yaşamak İçin Önemli Kurallar

Genelde farklı bölgelerin farklı egzersizleri vardır. Örneğin gazetede yer alan bulmaca kısmında,beyin yormak ve o meşgale esnasında doğru yanıtı bulmak oldukça eğlencelidir. Bulmaca çözme esnasında kullanılan düşünce payı,kelimeler ile ilgili sol bölgeyi kullanmamıza yardımcı olur. Bu sol bölgede harcanan baskı ve cevap bize en doğruya ulaşmamız için aracı olur ve bizi yönlendirir.Özellikle,görsel bir bulmaca ise beynin görme sinirlerinin bulunduğu arka tarafını çalıştırarak beyne komut verir. Düşünce mekanizması hızlı bir şekilde cevaba ulaşmaya çalışır. Bir de beyin egzersizinde en çok etkili olan müzik dinlemektir.

Müzik Dinlemek Stresten Arınmamızı Sağlar.Müzik dinlemek stresten arınmamızı Sağlar.Kendi tarzınıza göre istediğiniz bir müziği dinleyebilirsiniz. İnsan beynine hitap eder.Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapıp beyin egzersizi yapabilirsiniz.Beyin mekanizması sizin yapmaktan hoşlandıklarınıza daha hızlı yanıt verir. Bu nedenle daha kurallı ve sağlıklı bir yaşam için plan ve düzen ilk olarak hedeflerinizde olmalıdır.Sağlıklı günler dileği ile.

Kaynakça:
öncesağlık.com

Yazar: Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku