Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Doğal Afetlerin Faydaları ve Zararları

0 2.343

Doğal Afetlerin Faydaları ve ZararlarıDoğal afetler, yıkıcı olan ve doğal olarak ortaya çıkan çevresel fenomeni ifade eder. Doğal afetler arasında seller, volkanik aktivite, kasırgalar, kuraklık ve depremler bulunmaktadır. Bu felaketlerden bazıları öngörülebilir ve hazırlanabilirken, tamamen önlenemez ve hasarlara da yol açabilir. Bazı felaketler, bazı bölgelerde insan yaşamını yok edebilecek kadar yıkıcı olabilir. Afet ne olursa olsun, toplumları hem olumsuz hem de pozitif olarak etkiler.

Sel nedir?
Sel, yıkıcı hale geldiği ve doğal organizmaların doğal döngüsünü engelleyen bölgelerde büyük bir su kütlesidir. Sel, uzun süren şiddetli yağmurların, taşan nehirlerin veya göllerin bir sonucu olabilir. Yüksek sıcaklıklar buz örtülerine ve karların çabuk erimesine neden olduğunda sele neden olabilir. Ağır seller, altyapının yıkanıp yıkıldığını, insanların ve hayvanların boğulduğu ve insanların uzun süreler boyunca mahsur kaldığı için çok felaket olabilir.

Selin Dezavantajları
Bir ülkenin toplumu ve ekonomisi bir selden sonra birçok yönden etkilenebilir. Hayatlar, bitki örtüsü ve altyapı kaybı, işgücü üzerinde daha az insan, daha az tarımın yerel halk ve ihracat için daha az ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak daha az işletme olacağı anlamına gelir. Birçoğunun evsiz ve işsiz bırakılabileceği insanların toplu yerlerinden çıkması olacak. Bu boşluğu doldurmak için hükümet biraz daha fazla harcamak zorunda kalacak. Ülke, altyapıyı temizlemek ve değiştirmek için gıda ve malzeme tedarik etmek üzere yabancı ülkelerden yardım isteyebilir. Bazı ülkeler serbestçe yardım edecek olsa da, bazıları ülkeyi borç altına sokarak ve ekonomik bir kayba uğratmak yönünde girişimde bulunacaktır.

Selin Faydaları
Anında hastalığa yol açan etkilerine rağmen sellerin faydaları vardır. Çiftçiler ve tarım sektöründekiler için, uzun vadede eksik olan toprağa besin sağlamasına yardımcı olur. Bu, toprağı daha verimli hale getirir ve tarımsal üretimi arttırır. Besinler, nehirlere ve göllere eklenir ve tüketilebilecek balıkların sağlığını iyileştirir. Su kütlelerinde yaşayan balıkların ve organizmaların yer değiştirmesi olabilir. Bu ekosistemi geliştirebilir. Su nüfusunun dengelenmesi için yeni avcılar ve avlar bölgelere göç ederek çeşitliliği artırır.

Volkanlar
Sellere birkaç faydası olsa da, volkanlar için birkaç tane daha var. Volkanik bir patlama, bir volkandan sıcak magma, kül ve lav emisyonudur. Volkanlar deprem, tsunami ve sel gibi diğer doğal afetlerle sonuçlanabilir.

Volkanların Faydaları
Volkanik bir patlamadan sonra toprak yanardağdan gelen besinlere bağlı olarak zenginleşir. Bir zamanlar yeryüzünde bulunan kıymetli taşlar ve değerli taşlar dünya yüzeyine getirilir ve ülkenin ekonomisine büyük ölçüde katkıda bulunur. Volkanlardan bazı değerli emisyonlar pomza, opal, altın, cıva ve metallerdir. Aynı zamanda atmosfere iyi kimyasallar salarlar. Su döngüsüne katkıda bulunan karbon dioksit ve hidrojen gibi kimyasallar bunlara örnektir.

Volkanların Dezavantajları
Bir volkanik patlama durumunda, bölgedeki insanlar ve hayvanlar tehdit altındadır ve tahliye edilmelidir. Bu bireylerin tahliyesi, hükümetin ve sosyal grupların, bireylerin sığındığı yönündeki çabalarını gerektirecektir. Bu, bir ülkenin sosyoekonomik faktörlerine, ailelerin ayrılabildiği ve bir sığınak olarak kullanılan binaların düzenli kullanımları için mevcut olmayacakları bir yere yerleştirilir. Bir volkanın patlaması, toz bulutları oluşturabilecek büyük miktarda duman ve toz açığa çıkarır. Toz bulutları, bitkilere ve hayvanlara mevcut olan ışık miktarını kısıtlayacak ve daha az yiyecek ve daha fazla can kaybına yol açacaktır.

Doğal Afetlerin Faydaları ve ZararlarıKasırgalar
Karayipler’de her yıl kasırgalar yüzünden birçok hayat kaybediliyor. Kasırgalar, şiddetli yağmur ve çok kuvvetli rüzgarlardan oluşan bir siklon türüdür.
Kasırgaların Dezavantajları
Kasırgalar altyapıya ve yaşam kayıplarına, bitki örtüsüne ve çiftlik hayvanlarına zarar verir. Pek çok kasırga, evleri ve insanları yıkayabilen sellere neden oluyor. Güçlü rüzgarlar büyük ağaçlar ve binalar tahrip edebilir veya nesneleri büyük hasara neden olabilecek füzeler olarak kullanabilir. Kasırgalardan kaynaklanan yaşam kaybı, işgücünün azalacağı anlamına gelir. Bitki örtüsünün ve çiftlik hayvanlarının yok edilmesi, ülkelerin diğer ülkelerden yiyeceklerinin daha fazla kaynağına sahip olmaları gerektiği anlamına gelir.

Kasırgaların Faydaları
Bir kasırgadan gelen rüzgarlar, uzun vadede tarım sektörüne de katkıda bulunabilir. Rüzgar, toprağın eksik olduğu alanlara dağıtılmasına neden olur. Altyapının yeniden geliştirilmesi yoluyla, bazı alanlarda mülkiyet değeri ve yaşam koşulları iyileşecektir. Kasırgalar, insanları birbiri ardına yardımcı olarak bir araya getirmeye yardımcı olur.

Düşük sıcaklık
Adanın daha geniş bir alana yayılmasıyla adaların kıyı bölgelerini oluşturmaya yardımcı olur. Her türlü doğal afet durumunda, bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönleri olumsuz yönde etkilenecektir. Nüfusun yeniden dağılımı, ülkeyi aşırı bir şekilde bir sorun haline gelebileceğinden olumsuz etkileyecektir. Artan hastalıklara ve sosyal sorunlara yol açabilir. Aileler ayrılacak, pek çoğunun sosyalleşmesini bozacak. İşler kaybedilecek ve ekonomi bir darbe alacak. Ülkeler çeşitli uluslararası kurumlardan belli miktar yardım alacaklar. Bu para sadece felaketin yol açtığı zararları onarmak için kullanılmamalı, aynı zamanda büyük getiri sağlayabilecek bir şeye de yatırım yapılmalıdır.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/The-Benefits-and-Disadvantages-of-Some-Natural-Disasters-Floods-Volcanoes-and-Hurricanes

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku