Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gargara Yapmanın Etkileri Nelerdir?

0 8.458

Alkolikler genellikle sarhoş olabilmek için gargaranın kötü etkilerini görmezden gelirler. Peki, gargarayı içerseniz tam olarak ne olur? Bu makalede gargara içmenin uzun vadeli ve kısa vadeli yan etkileri nedeniyle gargaranın ölüme bile sebep olabileceğini açıklayacağız.

Biliyor Muydunuz?

7268_mouth-wash-007Alkol bazlı bir gargara ile ağzınızı çalkaladıktan 20 dakika sonra bile bir alkolmetre testinde başarısız olabilirsiniz.

Alkol bağımlılığının hayatları yok ettiği, aileleri parçaladığı ve toplumu olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunu bilinen bir gerçektir. Burada anahtar bağımlıları belirlemek, rehabilite etmek ve gençleri alkolün pençesinden uzak tutmaktır. Sıkı yasalar ile reşit olmayan gençlere alkol satışı yasaklansa da problem çözülmüyor. Bağımlılar ve reşit olmayan gençler başka kaynaklara yönelmektedir. Bunlar şurup şişeleri, cam temizleyiciler, tıraş losyonları ve en son olarak da gargaralardır. Gargara bu yüksek alkol içeriğine sahip, ucuz, yaş veya zaman kısıtlaması olmadan kolayca alınabildiğinden popüler hale gelmiştir. Ancak gargara sağlık için zararlı mıdır? Aşağıda gargaranın etkilerini inceleyerek bu sorunun cevabını araştıralım.

Gargarada Bulunan Zararlı Maddeler:

7268_methanol-structure-300x231Alkol bazlı gargaralar %14 ile % 26.9 gibi yüksek oranlarda etil alkol içerir. Bu şarap ve bira gibi içeceklerdeki alkol ile aynı tip iken, bu içecekler çok daha düşük bir miktar ihtiva etmektedir. Dahası insanları bu ürünleri tüketmekten vazgeçirmek ve ekstra vergi ödememek için, gargara firmaları ürünlerine toksik veya nahoş maddeler eklemektedir. Bunlar yaygın olarak odun alkolü olarak da bilinen yüksek toksik metil alkol içerir. Bunun dışında doğada antiseptik ancak büyük miktarlarda tüketildiğinde toksik olan timol ve ökaliptol gibi temel yağlar içerirler. Diğer toksik maddeler arasında florür, metil salisilat ve hidrojen peroksit sayılabilir.

Gargara İçmenin Etkileri:

Küçük Miktarlarda Yutma:

Gargara kazara ya da bilinçli olarak küçük miktarlarda uyutulursa herhangi bir zararı yoktur. En fazla bulantı, kusma ve ishal gibi bazı küçük yan etkiler görülse de, bunlarda sadece bir kaç saat sürer. Uyuklama, huzursuzluk ve bilinç kaybı gibi diğer belirtiler de görülebilmektedir.

Kronik ya da Büyük Miktarlarda Kullanım:

-Yukarıda bahsedilen bulantı, kusma büyük miktarlarda tüketildiğinde de görülür ancak bu duruma kişinin bağırsaklarının kontrolünü kaybettiği kontrolsüz ishal de eşlik eder. Bunun dışında gargara tüketimi aşırı ya da yetersiz idrara çıkmaya da neden olabilir.

-Bu tür aşırı ishal vücut sıvılarının hızlı bir şekilde kaybına yol açıp, sonunda hastane yatışını gerekli kılabilir.

7268_gargara-Bazı gargara markaları içilmesini elverişsiz hale getirmek için, ürünlerine metil alkol eklemektedir. Bu körlük, organ hasarı, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilecek çok toksik bir maddedir. 10 ml’den daha az miktarda metil alkol körlüğe neden olabilir iken, 30 ml ölüme neden olmak için yeterlidir.

-Alkolün yanı sıra, diğer gargara malzemeleri de asidik yapıdadır ve ülserlere, ağız, boğaz ve midede kimyasal yanıklara neden olabilir bu da iç kanamalara yol açabilir.

-Gargara yutulması dolaşım sistemini etkileyerek hızlı kalp atışlarına ve düşük kan basınca neden olabilir.

-Gargarada bulunan etanol beyindeki solunum merkezini baskılayarak solunum hızını değiştirir. Bu durum solunum hızında artışa ve bazı aşırı durumlarda, boğulma nedeniyle ölümle sonuçlanabilir.

-İçerdikleri timol ve metil salisilat gibi maddeler metabolik asidoz (vücutta asit birikimi) ve potasyum seviyelerinde bir düşüşe neden olabilir.

-Uyuşukluk, konuşma bozukluğu, yürümede sorunlar, gecikmiş refleksler, bilinç kaybı ve histerik davranışlar gibi alkol zehirlenmesinin diğer belirtilerine neden olurlar. Konvülziyonlar da görülebilmektedir. Sinir sisteminin bastırılması dikkatsiz davranış ve inhibisyon eksikliğine neden olabilir. Böyle bir durumdayken alınan kararlar yanlış ve tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

-Gargara, alkol içerdiğinden aşırı alımı alkol zehirlenmesine neden olabilir. Böyle bir senaryoda vücut aşırı alkolü metabolize edemez ve zehir gibi davranır. Bu böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliğine neden olabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Kronik gargara tüketimi karaciğerde yağlanma ve karaciğer sirozuna neden olabilir.

Doktorlar gargara tüketilmesinin ardından olumsuz belirtiler gösteren kişilerin acil tıbbi yardım almaları gerektiğini söylemektedir. Ancak acil servislere başvurmadan önce hastanın yaşı, kilosu, tüketilen gargara miktarı ve ürünün içeriği gibi ayrıntıları bilmek hayati önem taşımaktadır.

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku