Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kaybolan Bagajınız Varsa Yapmanız Gerekenler

0 409

Kaybolan Bagajınız Varsa Yapmanız GerekenlerHavacılık artık insanoğlunun vazgeçilmez bir paçası olmuş ve de beraberinde sektörde hızlı şekilde yaşanan arz – talep artışları da bilet fiyatlarının yaşanan rekabetle beraber daha makul seviyelere inmesi sonucunu da beraberinde getirmiştir. Uçakla seyahat eden yolcuların sayısı dünya üzerinde yaşayan insanların sayısının yarısına kadar ulaşmıştır. Bu sayı tabi ki yıllık olarak elde edilen verilere göre hesaplanır. Başka bir ifadeyle her yıl havayolunu kullanan insan sayısı 3 milyar seviyelerine kadar ulaşmıştır. Bu alanda liderlik koltuğunda oturan ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir. Amerika, o kadar yoğun bir hava trafiğine sahiptir ki, dünya üzerinde yaşanan hava trafiğinin nerdeyse yüzde 20’lik bir kısmı sadece bu ülke merkezlidir. Görüldüğü gibi havacılık o kadar hızlı bir gelişim göstermiştir ki, artık herkes havayolu ile seyahat etmeyi tercih etmektedir. Dediğimiz gibi 3 milyar yolcunun tercih ettiği bu sektör, her yıl beraberinde çeşitli sorunlarla da yüzleşmektedir. Bunlar arasında şüphesiz en önemli olanı yolcuların check in sırasında seyahatlerini gerçekleştirdikleri havayolu şirketlerine teslim ettikleri bagajlardır. Bu bagajlar, havayolu şirketlerine teslim edilir ve de iniş yapılan limanda tekrardan bagaj bandından geri alınır. Ancak bazen öyle şeyler yaşanabilir ki, seyahatiniz çok kötü geçebilir.

Kaybolan Bagajınız Varsa Yapmanız GerekenlerBurada bahsettiğim husus, verdiğiniz bagajın ya hiç alınamaması ya da hasarlı bir şekilde geri alınmasıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, panik yapmanıza gerek yoktur. Çünkü her havayolu şirketi, ticari havayolu taşımacılığı yapabilmek için lisans başvurusu yapar ve de bu doğrultuda Varşova ve de Montreal Anlaşmalarına da doğrudan taraf olur. Bu size ve de size bu hizmeti sunan şirketlere çeşitli durumlarda belirli haklar sağlar. Zaten biletinizi aldığınız anda bu haklar her iki taraf için de aktive olur. Varşova Anlaşması’na göre, havayolu ile seyahat eden bir yolcu, usulüne uygun bir şekilde teslim ettiği bagajını seyahatinin sonunda geri alamaz ise, bu durumda çeşitli hukuki haklara sahiptir. Bunlar arasında en bilineni tazminat kurumudur. Tazminat kurumu, bagaja verdiğiniz eşyanızın ağırlığına göre cereyan eder. Bu ortalama olarak kg başına 20 ila 22 Amerikan doları arasında değişiklik gösterir. Bu yolla başvurabilmeniz için bagaja teslim ettiğiniz eşyanızın size yasalarda öngörülen süre zarfında teslim edilememiş olması gerekir. Hal böyle olunca, sizin yasal olarak seyahat ettiğiniz havayolu şirketine başvurma hakkınız vardır. En geç 28 gün içinde teslim edilmeyen bagajlar için başvuru ile beraber otomatikman tazminat ödenmek zorundadır. Ayrıca bagajın kaybı sebebiyle yaşanan zaman kaybı da ilave delillerle maddi bir zarara neden olmuş ise, bu da ayrıca tazmin edilebilir. Montreal Konvansiyonu’na göre ise, tazminat bir üst limite bağlı tutulmuş ve zararınız ne olursa olsun, bu meblağda bir üst tazminat limiti öngörülmüştür. Bu rakam 1250 avrodur.

Kaybolan Bagajınız Varsa Yapmanız GerekenlerBagaj kayıpları ağırlıklı olarak aktarmalı uçuşlarda yaşanır. Bu durumda eğer aktarma yaptığınız havayolu şirketleri birbirlerinden farklı ise, her ikisine de tazminat talebini yöneltebilirsiniz. Aslında burada esas kusur kimde olursa olsun, ilk sorumlu en uzun uçuş süresine sahip olan şirkettedir. Yine de bu uygulamada pek nazara alınmaz ve de çifte tazminat elde edilebilmesi de imkan dahilindedir. Bu gözden kaçırılmaması gerek son derece önemli bir ayrıntıdır.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku