Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 Yolu

0 462

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 YoluÇoğu zaman, “metabolizma” kelimesini duyduğunuzda diyet ve kilo verme kavramları aklınıza gelir. Kilo vermeye çalışan kişiler metabolizma hızlarını yükseltmeye çalışırlar. Ancak, diyete devam ederken sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesi, sadece kilo vermeye bağlı değildir. Metabolizmanız, sağlıklı bir şekilde ise, bağışıklık sisteminize fayda sağlayabilir, düşünmenize yardımcı olabilir ve tüm vücut sistemlerinin düzgün çalıştığından emin olabilirsiniz.
Öncelikle, metabolizmanız, vücut türünüz, yaşınız ve cinsiyetiniz gibi açıkça değiştiremediğiniz genetik faktörler tarafından belirlenir. Ancak cesaretinizi kırmayın, yapabileceğiniz ve metabolizmanızı ve enerjinizi arttırmanıza yardımcı olacak birçok farklı yaşam tarzı tavsiyeleri bulunmaktadır.

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 Yolu1. Uyumak

Açık bir şekilde bilinmesine rağmen, beyninizin şarj olması ve vücudunuzun dinlenmesi için iyi bir gece uykusunun öneminin her zaman farkında olmayız. Yeterli uyku almak, normal hormon seviyelerini korumaya yardımcı olur, zihinsel çalışmayı arttırır ve stres seviyelerini düşürmekle bağlantılıdır. Her gece yedi ila dokuz saat kesintisiz uyku almak idealdir.

2. Yemek!

Kilo vermeye çalışıyorsanız, aldığınız kalori miktarını düşürmenin akıllıca bir yol olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, kalori alımınızı önemli ölçüde azaltmamalısınız. Yoğun diyetler, kilo vermek veya metabolizmanızı artırmak için tutarlı veya etkili bir yol değildir.
Vücudunuzun enerjiye ihtiyacı vardır. Sistemlerinizi bu enerjiden mahrum edersiniz, düzgün çalışmazlar. Yeterince yemek yerseniz, vücudunuzdaki sistemler daha aktif olacak, daha az yorgunluk hissedeceksiniz, daha da güçlenecek ve kas kütlenizi daha hızlı artıracaksınız. Odak noktanız, enerji düzeyinizi artıran belirli yiyecek türlerine odaklanmak olmalıdır.

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 Yolu3. Yemeniz Gereken Besinler

Metabolizma hızını artırmak doğrudan protein alımı ile ilgilidir. Badem, fasulye, chia tohumları, yağsız tavuk ve hindi gibi protein içeren gıdalar glukagon hormonunun salınımını sağlar. Protein ağırlıklı beslendiğinizde daha fazla yağ yakımı gerçekleşir.

Sarımsak yemeyi ihmal etmeyin! Sarımsak, vücutta bir termojenik gibi davranan, vücudunuzun biraz daha yüksek bir sıcaklığa sahip olmasına ve kimyasal reaksiyonların daha hızlı gerçekleşmesine imkan veren bir besindir. Böylece vücudunuz kalorileri daha hızlı bir şekilde metabolize edebilir.

Elma sirkesi de bir metabolizma güçlendirici besindir ve midenizde daha fazla hidroklorik asit üretmeye yardımcı olduğundan metabolizmanızı artırmak için önerilen diğer gıdalardan birisidir. Bu, midenizin yiyecekleri parçalaması ve daha hızlı sindirmesi anlamına gelir; böylece daha iyi emilime yardımcı olur.

Portakal, limon gibi narenciyeler, bağışıklık sisteminizi artırabilir ve yağın daha hızlı metabolize edilmesine yardımcı olabilir.
Ispanak gibi yapraklı yeşillikler demirin yanı sıra mükemmel bir lif kaynağıdır. Demir, kandaki bir protein olan hemoglobini üreterek metabolizmanızı yükseltmeye yardımcı olur. Hemoglobin, kanınızın oksijene bağlanmasına yardımcı olur ve oksijen vücuttaki birçok metabolik süreç için yaşamsal öneme sahiptir. Düşük demiriniz varsa, daha düşük bir işleve sahip metabolizmanız vardır demektir. Kandaki demir seviyesini artırın ve bu şekilde metabolizmanızı da artırın!
Biber ve baharatlı yiyecekler yediğinizde, vücudunuzun iç sıcaklığı, kapsaisin adı verilen bir bileşik ile yükseltilir. Baharatlar lipit oksidasyonuyla (enerji için yağ yakma süreci) yardımcı olurlar ve ayrıca bir iştah bastırıcı olarak da görev yapabilirler.

4. Tüm Gün Boyunca Yiyin!

Çalışmalar, gün boyunca küçük porsiyonlarla yemek yemenin kan şekeri ve insülin seviyelerini tutarlı bir şekilde koruduğunu ve kilo almayı önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Günlük kalori alım miktarınızı altıya bölün ve günde altı küçük yemeğin tadını çıkarmayı deneyin.

5. Kahvaltı Yapın!

Sabah kalktığınız anda besin dolu bir kahvaltı yemek aslında metabolizmanızı “uyandırır”, güne başlamanıza yardımcı olur ve gün boyunca devam etmenizi sağlar. Protein ağırlıklı besinleri, kepekli ve tam tahıllı ekmek ile ve bir fincan kahve veya çayla birleştirin ve güne harika bir başlangıç yapın.

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 Yolu6. Sıvı Tüketin!

Yeşil çay gibi metabolizma hızı ile bağlantılı bazı içecekler vardır. Yeşil çay ayrıca bir termojenik olarak işlev görür, antioksidan bileşikler ve düşük miktarda kafein içerir ve hepsi doğaldır. Ayrıca düşük sistolik kan basıncına, düşük VKİ’ne (vücut kütle indeksi) ve kilo kaybına yardımcı olur.
Sadece su gereksinimi için değil, sadece bir bardak su içmek, bazal metabolizma hızınızı artırabilir. Ayrıca vücudunuzdaki tüm süreçlerin düzgün çalışmasını sağlar. Sürekli yanınızda su dolu şişe bulundurmayı ve gün boyunca içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

7. Bol Miktarda Omega-3 Alın!

Omega-3 yağ asitleri balıklarda bulunur ve kan şekerini dengelemek, iltihaplanmayı azaltmak ve metabolizmayı hızlandırmak için yardımcı olurlar. Somon, ringa balığı ve ton balığı, hepsi omega-3 bakımından zengindir. Eğer balık yemeyi çok sevmiyorsanız bunun yerine, günde 1000 ila 2000 miligram omega-3 yağ asidi takviyesi kullanabilirsiniz.

8. Trans Yağ ve İşlenmiş Gıdalardan Kaçının

Diyetinizde belirli miktarda yağ bulundurmanız gerektiğini söylüyorsanız, haklı olabilirsiniz. Ancak tüm yağlar eşit yaratılmaz. Hayvansal yağdaki doğal yağ asitleri ve bitkilerdeki yağlar, trans yağlardan farklı şekilde metabolize edilir. Trans yağlar farklı bir yapıya sahiptir ve bu yapı vücut tarafından çok daha yavaş metabolize edilir.

Aynı durun işlenmiş gıdalar için de geçerlidir. Çoğu trans yağları işlenmiş gıdalarda bulunur. Vücut, trans yağ ve yüksek işlenmiş gıdaları toksinler olarak tanır. Temelde, bu gıdalar vücudunuzu strese sokar ve bir hormon dengesizliği ve sindirim rahatsızlığına neden olabilecek stres hormonlarının üretimini arttırır.

Metabolizmayı Hızlandırmanın En Etkili 15 Yolu9. Organik Gıdaları Seçin

İşlenmiş gıdalar gibi bitki zehirlerinde bulunan toksinler vücudunuzun enerjisini kısıtlayabilir ve metabolizmanızı yavaşlatabilir. Organik gıdalar ayrıca vücut işlevlerine ve sağlıklı bir metabolizmaya yardımcı olan daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tamamen organik gıdaya geçmek zorunda değilsiniz, ancak eğer imkanınız varsa özellikle taze meyve ve sebzeleri seçerken organik olmalarına özen gösterebilirsiniz.

10. Güneş Işığı

Güneş ışığında bulunan D vitamini çok etkili bir metabolizma başlatıcısıdır. Bir kişi ne kadar çok D vitamini alırsa, metabolik sendromların oluşma şansı o kadar düşük olmaktadır. Elbette güneş kremi sürün, ancak dışarı çıkın ve güneşin tadını çıkarın. Güneşsiz iklimde yaşıyorsanız D vitamini takviyelerini kullanabilirsiniz.

11. Oda Sıcaklığını Düşürün

Bütün bunlardan sonra güneşin altından çıkıp içeri girip serinlemeniz gerekebilir ve çalışmalar oda sıcaklığının daha düşük olmasının metabolizmanın zaman içindeki hızını arttırdığını göstermektedir. Vücut ısısı üzerindeki önemi göz önüne alındığında bu şaşırtıcı gözükebilir, ancak serin bir ortama girmek, vücudunuzun ısı üretmesine başlamasına ve yağ yakımını artırmaya yardımcı olur. Gece uyurken fark edemeyeceğiniz miktarlarda oda termostatınızı daha düşük sıcaklıklara ayarlayabilirsiniz.

12. Egzersiz Yapın!

Egzersiz, metabolizmanızı doğal olarak arttırmanın en etkili yoludur. Egzersiz yaptığınızda, kaslarınızdaki hücreler fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve bu da çok kalori yaktıkları anlamına gelir. Dinlenirken bile, yağ hücrelerinden daha fazla enerji yakmaktadırlar.

Yaşlandıkça kas kitlesi yaşa oranla azaldığından egzersiz daha da önemli hale gelir. Bu durum, metabolizmanızı yavaşlatabilir, ancak egzersiz yapmak bu azalışla mücadele edebilir. Egzersiz aynı zamanda metabolizmanızın yavaşlamasına neden olan stresinizi azaltır.

13. Güçlendirme Antrenmanları Yapın

Ağırlık kaldırarak veya direnç egzersizleri yaparak tutarlı güç antrenmanı ile kalori yakan kaslar oluşturabilirsiniz. Bu, bazal metabolizmasını artıracak ve vücut yağından daha fazla kaloriyi kullanan yağsız kas kütlesi oluşturacaktır. Kası arttırmak, vücudunuzun devam etmesi için her gün yapmak zorunda olduğu metabolik iş miktarını artırmak anlamına gelir.

14. Egzersizlerinizde Yoğunluk Miktarını Artırın

Egzersiz yaparken, normal rutini 30 saniyelik aralıklarla yoğunluğu artırın ve normal hızınıza geri dönün. Bu ani yoğunluk patlamaları, daha fazla oksijen tüketmenize ve hücrelerin daha fazla çalışmasına yardımcı olur. Yaptığınız hareketleri hızlandırarak ya da ani bir şekilde eğimleri artırarak yoğunluk seviyesini artırabilirsiniz.

15. Stresi Azaltın!

Depresyon, kaygı ve stres gibi durumlar, düşük metabolizma hızına ve az enerji tüketimine neden olur. Strese neden olan hayatın birçok yönü elimine edilemezken sağlıklı bir şekilde ele alınabilir. Strese neden olan gereksiz durumlardan kaçınmak ve hayatınıza rahatlatıcı stres önleyici faaliyetler eklemek, bu düşük enerjiye neden olan metabolizma azaltıcıyla mücadeleye yardımcı olabilir.

Metabolizmanızı doğal olarak arttırmaya hazır mısınız? Bu basit yaşam tarzı değişiklikleri, metabolik süreçlerinizin daha iyi çalışmasına neden olur ve daha fazla enerji, hastalık için daha az risk ve kilo kaybı gibi faydalar elde edersiniz. Kilo vermeye çalışıyorsanız veya sadece vücudunuzu ve beyninizi daha doğru çalıştırmak istiyorsanız, bu metabolizma hızlandırıcı tavsiyelere uyun. Farklılığı en kısa zamanda hissedeceksiniz.

Kaynakça:
https://www.teamiblends.com/15-Ways-to-Increase-Metabolism-Naturally

Yazar: Bekir Afşar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku