Kış aylarında hasta olma ihtimali yaz aylarına göre daha yüksektir. Özellikle de grip, nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının yanında öksürük de en çok yaşanan rahatsızlıklardandır. Akciğerlerde bronşlar ve nefes boruları iltihaplanır. Sonucunda da nefes darlığı yani bronşit ortaya çıkar. Hastalık durumunda mutlaka doktora baş vurulmalıdır. Çünkü akciğer çok hassas bir organdır. Evde de bazı bitkisel çözümlerde kullanılabilir.
Nefes açan bazı çaylar vardır. Bu çaylar;
1- Nane Çayı: Nane kokusuyla da çok ferahlatıcı bir bitkidir. Kaynatılıp çayının içilmesiyle bademcikler yumuşar, buharı nefesi açar. Nane çayı su kaynadıktan sonra ocak kapatılır bir miktar kuru ya da yaş nane suyun içine konur ve demlendikten sonra içilir.
2- Meyan Kökü Çayı: Bu çay balgam söktürür ayrıca solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir. Bu çayda da su kaynadıktan sonra ocak kapatılır ve meyan kökü suyun içine konur. Oranları bir uzman tarafından belirlenmelidir.
3- Okaliptüs Çayı: En etkili çaylardandır. Ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasını sağlar. Çay kaynatıldıktan buharının solunması da çok etkilidir. Keskin kokulu bir bitkidir. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar demlenmesi gerekir. Miktarı uzman tarafından belirlenmelidir.
4- Kekik Çayı: Kekik çok kolay bulunabilen bir bitkidir ve yüzyıllardır kullanılan şifalı bir ottur. Kokusu nefes açar, ferahlatıcıdır. Balgam söker, nefes açar. Kaynayan suya 1-2 tatlı kaşığı kadar konur ve demlenmesi beklenir.
5- Anason Çayı: Anasonun içeriğindeki bileşenler broşlardaki tıkanıklığı açar. Buharını solumak nefes açar. Keskin bir kokusu vardır. Kaynayan suya anason konur. Miktarı uzmandan alınmalıdır.
6- Ebegümeci çayı: Günde 2 bardak içince nefes açılır. Ve akciğerlere çok iyi gelir. Bu çayı yaparken soğuk suya ebegümeci konur.Tüm bitkisel çayları balla tatlandırmak gerekir. Bal öksürüğün kesilmesinde etkilidir.
Tüm çayların yapılış şekilleri vardır. Oranlara dikkat edilmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir. Özellikle hamileler bitki çayları konusunda daha da dikkatli olmalıdır. Bitki çaylarının yan etkisi olduğu için mutlaka bilinçli hareket etmek gerekir. Tüm bitkisel çözümler doktor tedavisinin yanında ek olarak uygulanmalıdır. Nane ve kekik çayı sık yapılan ve herkes tarafından içilen çaylardır. Herkesin evinde de bulunur. Aktarlardan ve marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Yalnız ebegümeci, meyan kökü, okaliptüs, anason çayları yapılırken oranlar konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Oranın fazla olması yan etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Yazar: Serpil Altunyay