Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sanat ve Kitle İletişim

0 437

Sanat ve Kitle İletişim1800’den önce Avrupa nüfusu yaklaşık 180 milyondu; 1900 yılına kadar bu rakam 460 milyona yükseldi. Sanatta ise geleneksel fikirler devam etti. Estetik standartlar koymaya alışkın olan elit kesim, artık sanatın tüm yönlerine hükmetme gücüne sahip olmadığını anladı. Bu durumda, kitle iletişim araçlarının önemi ortaya çıktı. Kitle sanatı kentsel ve demokratik olması nedeniyle pastoral ve üst sınıf fikirlere sahip azınlıklarla ilişkili bir estetik kod içinde yer almaya başladı.

Endüstriyel medeniyetin popüler sanatları, kademeli olarak değil, şiddetli ve deneysel olarak meydana gelen teknik değişikliklere yöneldi. Film eleştirmenleri yeni şekillenmeye karşı çıksada, izleyiciler tarafından kabul gördü. Dramatize yenilik olarak teknik değişim, tüm kitle sanatlarının karakteristik özelliği haline geldi. Renkli TV, renkli baskıdaki gelişmeler… Hepsi kitle iletişim kanallarındaki teknik gelişmelerin bir parçası oldu.

Kitle sanatlarında iletişimde önemli bir faktör, fazlalıktır. Televizyon dizileri, eğlenceler, birbirlerine benzemeye eğilimlidir (uzman tüketici için önemli ve açıkça görülebilir farklılıklar olsa da). Herhangi bir noktada filme gidebilir, koltuğunuzdan ayrılabilir, dondurma yiyebilir ve ekrandaki hareketleri takip edebilirsiniz. Kitle sanatları, tüketiciyi, zamanın ötesinde, erotik ve fantastik olarak görünen mevcut stillere yönlendirdi. Popüler sanat, bir bütün olarak, dünyadaki değişiklikleri kontrol etmek için görüntüler ve çizimler sundu.

Sanat ve Kitle İletişimKültürün tanımı, artık sanatın tüketiminde yaşanan büyük kitle baskısının sonucu olarak değişiyor. Bu nedenle, kültürü yalnızca azınlığın azınlık ve gelecek için koruduğu bir şey olarak tanımlamak yeterli değildir.

Kültür tanımımız, Rönesans teorisinin getirdiği güzel sanat sınırlarının ötesine uzanıyor ve giderek artan bir biçimde insan faaliyetlerinin tüm kompleksine atıfta bulunuyor. Bu tanım içinde, kitle tarafından üretilen sanatların reddi, eleştirmenlerin düşündüğü gibi, kültürün savunması değil, buna bir saldırıdır.

Kaynakça:
http://www.warholstars.org

Yazar: Börte Büşra Yavuz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku