Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sebase Kist Nedir?

0 2.186

Sebase, cilt kistleri veya yağ kistleri olarak bilinen kistler cildin içinde hafif sertleşmiş, sıvı dolu yumrulardır. Bezelye büyüklüğünde, yaklaşık 1 santimetre genişliğinde, yaklaşık 5 santimetre genişliğindedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler, ancak genellikle yüz, boyun ve gövde üzerinde bulunurlar. Kanserli ve hayatı tehdit edici değiller ama rahatsız edici olabilirler. Deri kistleri genellikle görünümleri dışında herhangi bir soruna neden olmaz. Genel de hassas değillerdir, ancak onların varlığı dokunulabilir. Örneğin kafa derisindeki bir kist bir fırça veya tarağa takılırsa, bu ağrıya neden olabilir, ancak kistler normalde yalnızca iltihaplanırsa veya enfekte olurlarsa ağrılıdırlar ve enfeksiyonlar bazen kist patladığından meydana gelir. Çoğu yağ kisti tedavi gerektirmez. En iyi izlenecek olan yol, onları temiz tutmak ve bunlara müdahale etmemektir. Doktorlar genellikle sadece fizik muayene ve tıbbi geçmişi olan bir kisti teşhis edebilirler. Bazı durumlarda, bir kist kanser belirtileri için daha ayrıntılı olarak incelenmektedir.

Yağ Kistinin Nedenleri

Sebase Kist Nedir?Sebase kistler yağ bezinizden oluşur. Yağ bezi, saçı ve cildi kaplayan yağı yani sebumu üretir. Bezi veya kanalı (yağın çıkabileceği yer) hasar görmesi veya tıkanması durumunda kistler gelişebilir. Bu genellikle bölgede oluşan bir travma nedeniyle oluşur. Travma bir çizik, cerrahi bir yara veya sivilce gibi bir cilt rahatsızlığı olabilir. Epidermis, cildin üst tabakasıdır ve epidermisin en dış tabakası, cilt hücrelerinin nihayetinde çöktüğü yerdir. Epidermisin altında dermis tabakası bulunur. Deri kistlerinin neden oluştuğu anlaşılmamıştır fakat bazı durumlarda, genetik bir bağlantı vardır. Örneğin Gardner sendromu, cilt kistleri ve diğer büyüme tipleri ile bağlantılı genetik bir hastalıktır. Baştaki tüylerle bağlantılı Pilar kistleri kalıtsal bir eğilime sahip olabilir. Deri kistleri bazen üst tabaka hücrelerinin alt tabakaya implante edilmesine neden olan hasar nedeniyle oluşabilir. Sebase kistler yavaş büyür, bu nedenle travma, kisti fark etmeden haftalar veya aylar önce olmuş olabilir. Sebase kistin diğer nedenleri arasında şunlar olabilir:
• Şekilsiz veya deforme olmuş kanal
• Ameliyat sırasında hücrelere zarar
• Gardner sendromu veya bazal hücreli nevüs sendromu gibi genetik durumlar

Enfeksiyonlar

Bir kist enfekte olmuşsa iltihaplanma nedeniyle kırmızı görünebilir. Enfekte kistler, irin varlığı nedeniyle beyazımsı bir görünüme de sahip olabilir,irin tatsız kokuyor olabilir. Enfekte bir kisti tedavi etmek için yapılacaklar aşağıdaki gibidir:
• Sıcak bir kompres uygulanmalıdır
• Düzenli olarak yumuşak, antimikrobiyal sabunla yıkayarak temiz tutulmalıdır.
• Kozmetiklerle üstü kapatılmamalıdır
• Enfekte bir kist hakkında endişeleniliyorsa tavsiye için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır ve doktorlar antibiyotik önerebilir. Ağaç yağı, elma sirkesi ve aloe vera gibi ev ilaçları kullanmak yardımcı olabilir, ancak bunu doğrulayacak araştırmalara ihtiyaç vardır.

Yağ Kisti Belirtileri

Küçük kistler tipik olarak ağrılı değildir. Büyük kistler rahatsızlıktan çok acı verici olabilir. Yüz ve boyundaki büyük kistler basınç ve acıya neden olabilir. Bu kist türü tipik olarak cildi ve tırnakları oluşturan kilit bir unsur olan beyaz keratin pullarıyla doludur. Çoğu kist dokunulduğunda yumuşaktır. Vücuttaki kistlerin genellikle bulunduğu alanlar şunlardır:
• Kafa derisi
• Yüz
• Boyun
• Anüs
Bir yağ kisti aşağıdaki özelliklere sahipse, olağandışı ve muhtemelen kanserli olarak kabul edilir:
• Beş santimetreden daha büyük çaptaysa
• Alındıktan sonra hızlı tekrarlama oranı sahipse
• Kızarıklık, ağrı veya irin drenajı gibi enfeksiyon belirtileri varsa

Yağ Kistinin Teşhisi

Sebase Kist Nedir?Doktorlar genellikle basit bir fizik muayeneden sonra yağ kisti tanısı koyarlar. Kist olağandışı ise, doktorlar olası kanserleri dışlamak için ek testler isteyebilir. Kistin cerrahi olarak çıkarılması isteniyorsa bu testlere de ihtiyaç görülebilir.

Sebase Kist İçin Kullanılan Testler

• Doktorun ameliyat için en iyi yolu bulmasına ve anormallikleri saptamasına yardımcı olan BT taramaları
• Kistin içeriğini tanımlayan ultrasonlar
• Kanser belirtileri için laboratuvarda incelenecek olan kistten az miktarda dokunun çıkarılmasını içeren yumruk biyopsisi

Yağ Kistinin Tedavisi

Doktorlar bir kisti boşaltarak veya cerrahi olarak çıkararak tedavi edebilir. Normalde, kistler çıkarılır ve bu çıkarılma işlemi tehlikeli oldukları için değil, kozmetik nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Çoğu kist sağlığa zarar vermediğinden dolayı doktorlar kişinin kendi uygun olan tedavi seçeneğini seçmesine izin verecektir. Cerrahi olarak çıkarılmadan kistin genellikle geri geleceğini hatırlamak önemlidir. En iyi tedavi ameliyatla tam olarak alınmasını sağlamaktır. Bazı kişiler ameliyata karar veremez çünkü bu ameliyat yara izine neden olabilir. Doktorlar kisti çıkarmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilir:
• Bir kisti tamamen ortadan kaldıran ancak uzun bir iz bırakabilen geleneksel geniş eksizyon tekniği
• Minimal skarlaşma, minimal skarlaşmaya neden olur ancak kistin geri dönmesi riski taşımaktadır
• İçindeki kisti boşaltmak için küçük bir delik açmak için bir lazer kullanan delgi biyopsi eksizyonlu lazerle kistin dış duvarları çıkarılır
Kist alındıktan sonra enfeksiyonu önlemek için antibiyotik merhem verebilir ve bunu iyileşme süreci tamamlanıncaya kadar kullanılması gerekir. Ayrıca herhangi bir cerrahi yara izinin görünümünü azaltmak için bir yara izi kremi de verilebilir.
Sebase kistler genellikle kanserli değildir. Tedavi edilmeden bırakılan kistler çok büyüyebilir ve sonunda rahatsız olurlarsa cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Tam bir cerrahi olarak çıkarılması durumunda, kist gelecekte geri dönmeyecektir. Nadir durumlarda, temizleme bölgesi enfekte olabilir. Ciltte kızarıklık ve ağrı gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi veya ateş çıkarsa doktora başvurulması gerekir. Enfeksiyonların çoğu antibiyotiklerle geçer, ancak bazıları tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Enfekte Olmuş Sebase Kistin iyileşme Süreci

Sebase Kist Nedir?Bazen bir yağ kisti çok rahat bir şekilde tek başına kendiliğinden iyileşir. Ancak enfeksiyon kaptığında, enfeksiyonu durdurmak için tedavi zorunludur. Ev ilaçlarını kullanmak bunun için doğal ve güvenli bir seçenektir ve kistin tamamen iyileşmesi iki ila üç hafta sürebilir. Yırtılmış bir yağ kisti, hemen tedavi gerektiren bir kaynama benzeri enfeksiyona neden olabilir. Yara derin görünüyorsa ve sızmayı bırakmıyorsa hemen doktora danışılmalıdır.
Hastalığı önleme tedaviden daha etkilidir kuralı kistler içinde geçerli bir durumdur. Bazen vücuttaki hormonal dengesizlikler nedeniyle tahmin edilemez bir şekilde görünebilirler. Bununla birlikte, tekrarları engelleyebilir veya bir dereceye kadar azaltabilir. Bu kistlerin ciltte tekrarlanmalarını ve tekrar etmelerini önlemek için, kök faktörlerini iyi anlaşılması gerekir. Kistler çoğunlukla cilt gözeneklerinin sebum tarafından tıkanmasına neden olur. Cildin temiz ve mikroplardan arındırılmış olması ve vücutta fazla sebum oluşmamasını sağlamak gerekir. Önlemek için yapılabileceklerden bazıları aşağıdaki gibidir:
• Kanı temiz tutmak için taze ürünleri, tercihen organik ürünler tercih etmek
• Yeterli dinlenmek ve mümkün olduğunca gecenin geç saatlerinde kalmaktan kaçınmak
• Toksinler vücutta depolanmayacak şekilde bol su içmek
• Cilt anomalilerine yol açabilecek mikropları öldürmek için antibiyotik sabun ve talk kullanmak
• Mümkün olduğunca stresi atlatmaya çalışmak

Kaynakça:
my.clevelandclinic.org
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku