Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sebase Kistlerinde Bitkisel Tedavi

0 2.386

Yağ kistleri ya da diğer adıyla sebase kistler aniden oluşur ve çoğu durumda, fazla tıbbi müdahale gerektirmeden kendiliğinden dağılırlar. Bazı kişiler bu kistleri kaybolana kadar onları görmezden gelmeyi seçerken bu kistler ciltte ağrı ve şişmeye neden olduğunda, göz ardı edilmemelidir. Yağ kistlerini tedavi etmek için denenmiş ve test edilmiş ev ilaçları çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. İşte yağ kistlerini evde tedavi etmek için bitkisel bazlı tedavi yöntemleri:

1. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile bilinmektedir. Sıvı birikmesine ve şişmesine neden olan enfeksiyonu temizler. Bu esans yağı, sivilce ve siğiller gibi ciltle ilgili birçok rahatsızlığın tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Çay ağacı yağını doğrudan kistlerin üzerine uygulanıp üstü açık bırakılır. Özellikle büyük kistler için günde iki kez veya üç kez tekrarlanmalıdır.

2. Elma Sirkesi

Elma sirkesi sağlık ile ilgili pekçok alanda kullanıldığı gibi aynı zamanda ciltteki rahatsız edici kistlerden kurtulmak için de faydalı olabilir. Kistin iyileşmesine yardımcı olan antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Aynı zaman da iltihap toplayıcı bir rol oynamaktadır. Elma sirkesi bir parça pamuk yardımı ile kist üzerine sürülür ve kuruması beklenir. Etkili olabilmesi için günde iki kez bu uygulamayı tekrar etmek edilmesi önerilir. Yalnız çok hassas bir ciltlerde sirkenin su ile seyreltilerek kullanılması tavsiye edilir.

3. Hint Yağı

Hint yağı, çeşitli cilt rahatsızlıkları için kullanılır ve ayrıca yağ kistleri için en etkili ilaçlardan biri olarak kabul edilir. Kistleri iyileştirir ve ayrıca antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahip olması nedeniyle ağrıyı azaltır. Birkaç damla hint yağı üzerine doğrudan yağ kistinin üzerine hafifçe masaj yaparak uygulanır. Temiz bir pamuklu bez ılık suya batırılır ve fazla suyu sıkıldıktan sonra 10 ila 15 dakika kiste yerleştirilir. Bu uygulama günde iki kez yapıldığında kistin kaybolmasına etkili olduğu tespit edilmiştir.

4. Patates

Patatesin glikoalkaloidleri, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Antimikrobiyal özelliği proteaz inhibitörlerine bağlanabilir. Yağ kistlerinin giderilmesinde kolay, etkili ve doğal bir çözümdür. Küçük bir çiğ patates rendelenir ve suyu sıkılır. Bu kist olan bölgeye uygulanır ve bir gece bekletilir. Ayrıca kistin üzerine bir patates dilimi yerleştirebilir, bir bezle örtülebilir ve gece boyunca bekletilebilir. Her gece yatmadan önce yağ kisti iyileşene kadar bu uygulamanın tekrarlanması kistin küçülmesine ya da kaybolmasına yarar sağlamaktadır.

5. Zerdeçal

Sebase Kistlerinde Bitkisel TedaviGenellikle her mutfakta bulunan zerdeçal baharatı yağ kistlerini yok etmek içinde kullanılan bir baharat türüdür. Zerdeçalda bulunan başlıca maddelerden olan kurkumin, cilt iltihabı ve enfeksiyonu ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Zerdeçal, kan üzerinde arındırıcı bir etkiye sahiptir ve kist gelişimine yol açan tıkanmış cilt gözenekleri üzerinde etkin rol oynayarak açılmasını sağlamaktadır. 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ile yeterince su karıştırarak kalın bir macun elde edilir yağ kistinin olduğu bölgeye uygulanır ve kuruması beklenir, bir saat kadar sonra durulanır. Ayrıca, bu çok yönlü baharattan daha fazla fayda sağlamak için zerdeçal tüketilebilir. Sadece bir çay kaşığı ılık suyla karıştırılır ve yatmadan önce uygulaması yapılır. Zerdeçal macunu uygulaması günde iki kez uygulanması faydalı olur.

6. Sıcak Su Kompresi

Sıcak bir kompresi sadece eklemlerdeki ağrıyı azaltmak veya sırt ağrısını tedavi etmek için değil aynı zamanda yağ kistlerini ortadan kaldırmak için de kullanılabilir. Sıcaklık, ağrının neden olduğu ağrıyı azaltmada yardımcı olurken kistin boşalmasına ve iyileşmesine yardımcı olacaktır. Kaynatılmış ve ılıtılmış suyun içine batırılan pamuklu bir bez ya da pamuk topu kistin üzerine uygulanır ve birkaç saniye bekletilir. Günde birkaç kez sıcak su kompresi kistin dağılmasında etkili olmaktadır.

7. Aloe Vera Yaprağı

Aloe vera, doğal iyileşme ve antibakteriyel özelliklere sahip bir bitkidir. İnsanlarda ciltle ilgili birkaç problemi tedavi etmek için uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Jeli uyguladığında, iltihaplı bölgeleri etkili bir şekilde soğutur ve rahatlatır. Aloe vera yaprağının jelini çıkartmak için yaprak kesilir ve açılır. Açılan yaprak kist üzerine uygulanır ve birkaç saat bırakılır. Yeniden bir uygulama yapmadan önce önceki jel kistin üzerinden temizlenmesi için bölge durulanır. Uygulamanın günde iki kez uygulanması kist tedavisinde etkili olacak bir uygulamadır.

8. Epsom Tuzu

Epsom tuzu, oluşumlarına neden olan bakterileri yok ederek yağ kistlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bir vardak epsom tuzu ılık su ile doldurulmuş küvete eklenir ve 15 dakika Sebase Kistlerinde Bitkisel Tedavibu tuzlu suda kalınır. Yalnızca yağ kist alanını ıslatmak için küçük bir havuz veya kova kullanılabilir. Bu tuz uygulaması günde iki kez yapıldığında yağ kisti drene olur ve kendiliğinden iyileşme gösterebilmektedir.

9. Potasyum İyodür

Bu kimyasal dişçilikte yaygın olarak antiseptik bir madde olarak kullanılır. Antimikrobiyal, antienflamatuar ve yara iyileşme özellikleri enfekte olmuş yağ bezlerini temizler ve hızlı iyileşmeyi sağlar. Potasyum iyodür çözeltisi doğrudan kist üzerine uygulanır ve açıkta bırakılır. Bu uygulamanın günde iki ya da üç kez tekrarlanması kist tedavisinde yardımcı olur.

10. Sarımsak

Sarımsağın çok çeşitli antimikrobiyal özelliklerinin olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Cilt iltihabına ve irin birikmesine neden olan bakteri, mantar veya virüs enfeksiyonu olursa, sarımsak mikropları etkili bir şekilde yok etmektedir. 2-3 diş sarımsak soyularak ezilir ve macun haline getirilir. Bu sarımsak ezmesi yağ kisti üzerine uygulanır ve bandajla örtülür. 15 ila 20 dakika beklettikten sonra bandajı çıkarılır, bölge temiz suyla durulanır. Bu uygulamayı günde üç ila dört kez yapmak ve her seferinde yeni bir bandaj kullanmak kist tedavisinde etkili çözüm olabilmektedir.

11. Hidrojen Peroksit

Topikal hidrojen peroksit uygulaması, kisti oluşturan mikropları öldürür, sinir bozucu kistleri Sebase Kistlerinde Bitkisel Tedavive yumruları hızla iyileştirir. % 3 hidrojen peroksit çözeltisi içine batırılan pamuk topu yağ kistinin üzerine yerleştirilir ve birkaç dakika yerinde tutup sonra alınır. Hidrojen peroksidi durulanmaz. Bu uygulamayı günde iki üç kez tekrarlamak yağ kistlerinin kaybolmasında etkili olabilir.

12. Buhur Yağı

Bu esansiyel yağın antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri, yağ kistleri için uygun bir çaredir. Aynı zaman da doğa da analjeziktir ve etkilenen bölge de yaşanabilecek ağrıları giderir. 2-3 damla buhur yağı1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırılarak kist olan bölgeye uygulanır ve açık bırakılır. Günde üç kez uygulanması kist tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Yalnız her zaman bu yağın seyreltilmiş bir versiyonunu kullanılmalıdır ve hamile kadınlar, çocuklar kullanmadan önce muhakkak doktorlara danışmalıdır.

13. Greyfurt Çekirdeği Ekstresi

Greyfurt çekirdeği ekstresinin küçük bir miktarı mikropları öldürmek için yeterlidir. Antimikrobiyal aktivitesi birçok bakteri ve mantara karşı kurulmuştur. Kiste ekstrakttan sadece bir damla uygulanır ve bir veya iki dakika boyunca emilmesi sağlanır. Yağın fazlalığı silinip bandajla örtülür. Bu uygulamanın günde iki kez tekrarlanması kist tedavisinde faydalı olabilir.

14. Hindistan Cevizi Yağı

Sebase Kistlerinde Bitkisel TedaviHindistan cevizi yağı içinde mevcut olan laurik asit, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı da yumuşatıcıdır ve iltihaplı ve tahriş olmuş cildi yatıştırır. Hindistan cevizi yağı kist üzerine uygulanır ve açık bırakılır. Kist iyileşene kadar her birkaç saatte bir tekrarlanması etkisini artırabilir.

Kaynakça:
my.clevelandclinic.org
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku