Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Skrotal Travma , Testis Travması Nedir?

0 791

Skrotal Travma , Testis Travması Nedir?Testis, erkek vücudunun dışında bulunan iki torba şeklinde olan üreme organıdır. Dış tarafta bulunan testisler skrotum torbası olarak adlandırılan keselerin içlerinde bulunur.

Testis travması ne gibi durumlarda meydana gelir ?

Testise gelen herhangi bir darbe, ateşli silah kurşunu, kesici alet yarığı, bir cismin çarpması gibi sebeplerden oluşan aşırı ağrıya, şekil bozuklukları vb. neden olan aşırı darbelerdeki şok sancısına testis travması denmektedir.

Testis, vücutta bulunan diğer organlar gibi kemiklerle veya sert ve kalın bir deriyle korunmamaktadır, yapısı oldukça incedir, kesenin içerisinde bulunan testisler çok ince bir deri ile korunmaktadır ki bu korunma sayılmaz. Belli bir sıvı içinde olması onu darbeye daha dayanıklı hale getirse de yine de çok fazla etkili değildir. Bu nedenle en ufak bir darbede bile hasar alırlar ve acıya neden olurlar.

Erkeklerin üreme organı olan testis abartılı bir darbede hasar aldığında erkeğin soyunu sürdürme özelliğini elinden alabilir.
Bu denenle bu tür sorunların başlarına gelmemeleri için aşırı dikkat etmelilerdir.

Testis travmasından korunmak için testise gelecek darbeler önlenmelidir. Darbe alınabilecek hareketlerde bulunulmamalıdır. Bir erkek gözüyle görebildiği ani darbeleri refleksleriyle engelleyebilir fakat göremediği darbeler için dikkatli olmalıdır, aksi taktirde üreme organını kaybeder, soyunu sürdüremeyebilir.

Testislerime Darbe Aldım, Bir Sorun Olur Mu?

Genellikle erkekler testislerine bir darbe aldıklarında telaşlanabilirler. Ki bu telaş ve huzursuzluk bilinçaltımıza ve genimize kodlu olan soyunu devam ettirme isteğinden ileri gelmektedir. Eğer; Morluk, aşırı kızarıklık,
Testiste şekil bozulması,
1 saati geçen testis ağrıması,
İşerken kan gelmesi vb. gibi sonuçlar gözlemlemiyorsanız, aldığınız darbe çok büyük hasara neden olmamış olabilir içiniz rahat olsun.

Ancak her ihtimale karşı, eğer ağrıdan rahatsızsanız ve uzun süre geçmediğini düşünüyorsanız veya yukarıdaki belirtileri gözlemlediyseniz, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Kendiniz gidemeyecekseniz hemen ambulansı arayınız veya yakınlarınızdan yardım isteyiniz.

Kaynakça:
https://emedicine.medscape.com/article/441272-overview

Yazar:Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku