Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yeni Doğan Bebekler Sünnet Olabilir Mi?

0 373

Yeni Doğan Bebekler Sünnet Olabilir Mi?Yeni doğan sünneti yeni doğan bebeklere doğduktan sonra 1 hafta içinde yapılan sünnettir.
Sünnet hijyen ve sağlık açısından mutlaka yapılmalıdır. Sünnet derisinin altında kirler enfeksiyona yol açar. Bunun için sünnetin yapılmasının erken olmasında çok fayda vardır. Son yıllarda sünnet yaptırma yaşı bebekliğe inmiştir. Zaten sünnet yapılmasının belli yaşları vardır. Her yaşta yapılabilir ama psikolojik etkileri düşünülmelidir. Çünkü 1,5 ile 6 yaşları arasında çocuğun cinsel kimliği belirlenir. Çocuk cinsel organını kaybettiğini düşünebilir. Bu yüzden eğer bir sağlık problemi olmazsa sünnet ya 1,5 yaşından önce yapılabilir ya da 6 yaşından sonraya ertelenebilir..
Bebek doğduktan 1 gün sonra sünnetin yapılması çok uygundur Yeni doğan bebeklere yapılan sünnette dikiş atılmamaktadır. Bu yüzden de çok hızlı bir şekilde iyileşme gerçekleşmektedir. Yeni doğan bebek sünnet olduğunda bunu hiçbir zaman hatırlamayacaktır. Yani bu anlamda psikolojik bir sorun yaşamayacaktır.
Sünnet gayet kolay gerçekleşen cerrahi bir işlemdir. 15 dakika kadar sürer. Anestezi uygulaması ile bebek hiçbir acı hissetmez. Lokal ya da genel anestezi yapılması gerektiğine doktor karar verir. Yeni doğan bebeğe anestezi verilmesi aileleri endişelendirebilir. Ama her şey uzman doktorlar kontrolünde yapıldığı için endişelenmemek gerekir. Tek sıkıntı anestezi verilmeden önce bebeğin aç kalması gerektiğidir. Bu durum bebek için zor olabilir. Çünkü yeni doğan bir bebek sıklıkla acıkır.

Yeni Doğan Bebekler Sünnet Olabilir Mi?Bebeğin yaklaşık 4-5 saat kadar aç kalması gerekir. Sünnet hastane ortamında uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Çocuk cerrahları ya da üroloji uzmanları bu operasyonu yapmaktadır. Sünnet basit bir operasyon olduğu için bebek sünnet olduğu gün hastaneden taburcu olabilir. Sadece birkaç saat kanama, ağrı gibi şikayetler olup olmadığına bakılır. Sünnet bölgesi bir yere çarpmamalıdır. Yoksa acı verir, kanama olabilir.
Yeni doğan sünnetlerinde risk yoktur yalnız bebekte bir rahatsızlık olup olmadığı iyice tespit edilmelidir. Özellikle kan problemi olan bebeklere operasyon yapılması sakıncalı olabilir. Kanda pıhtılaşma sorunu varsa operasyon sonrası kan durmayabilir. Sağlıklı bir yeni doğan bebek sünnet olduktan sonra her bez değişiminde sünnet bölgesi beze yapışmaması için doktorun tavsiye ettiği bir krem sürülür. Beze yapışırsa bezi değiştirme esnasında bebeğin canı acıyabilir, kanama olabilir. Yine gaitanın sünnet bölgesine bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu bölge temiz tutulmalıdır. Sünnet bölgesinde kızarıklık olabilir. Genellikle 10 güne kadar tüm sıkıntılar sona erer. Bu bölgede enfeksiyon olduğunda iltihaplı akıntı gelebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Yeni Doğan Bebekler Sünnet Olabilir Mi?Yeni doğan bebek eğer premetur ise sünnet yaptırmak sıkıntı oluşturabilir. Çünkü yaraları daha geç iyileşir. Yine yeni doğan bebek de sarılık oluşmuşsa sünnet ertelenebilir.
Türk geleneklerinde sünnete önem verilir. Hatta çocuk sünnet olduktan sonra sünnet düğünü yapılır. Yalnız bu gelenek günümüz biraz değişmiştir. Çocuk sünnet düğününden önce sünnet olmaktadır. Böylece çocuk da düğününde rahatça eğlenebilmektedir. Yeni doğan sünnet olduğunda büyüdüğünde rahatlıkla töreni yapılır.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku