Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Anksiyete ile Yaşayabilir misiniz?

0 429

Stresli bir duruma yanıt olarak kalp daha hızlı atar. Bunun yerine bazen zorlu bir görev veya olayla karşı karşıya kalındığında avuçlar terler. Endişe vücudun strese verdiği doğal bir tepkidir. Anksiyetenin birkaç yaygın örneği aşağıda belirtilmiştir.
*Yeni bir işteki ilk gün
Anksiyete ile Yaşayabilir misiniz?*Müstakbel eşin ailesiyle tanışmak
*Birçok kişinin önünde sunum yapmak
Kaygıların üstesinden gelmek ve yönetmek için en önemli adımlardan biri tetikleyicilerin tanımlanmasıdır. Herkesin tetikleyicileri farklıdır. Kaygılı kişiler tetikleyicileri ya kendi başına ya da bir terapistle tanımlayabilir. Tetikleyici bulunduğunda eğer yapılabiliyorsa maruz kalınan durum sınırlandırılmaya çalışılmalıdır. Eğer sınırlanamazsa farklı başa çıkma tekniklerini kullanılabilir. Tetikleyicilerin tanımlaması biraz zaman alabilir. Bu arada endişeleri gidermek veya sakinleştirmek için yapılabilecek şeyler vardır.

Anksiyete İle Başa Çıkmanın 5 Hızlı Yolu
Kaygılar yaklaşmakta olan bir olayla ilgiliyse semptomların kısa sürdüğü ve genellikle beklenen olay gerçekleştikten sonra azaldığı fark edilir. Endişeler kişilerin odak noktalarının veya görevlerinin önüne geçiyorsa durumu kontrol altına alabilecek bazı hızlı yollar vardır.

1-Düşüncelerinizi Sorgulayın
Olumsuz düşünceler zihninizden kaynaklanabilir. Korkulara meydan okumak, doğru olup olmadıklarını sormak ve kontrolün ele alınabileceğAnksiyete ile Yaşayabilir misiniz?i noktaları görmek kaygıyı hafifletmenin birer yoludur.

2-Derin Nefesler Alın
Mümkün olduğunca rahat hissedilen bir yere uzanılır ya da oturulup gözler kapatılır ve dikkat sadece nefese odaklanır. Nefes alındıktan sonra 1–2 saniye içeride tutulup sonra yavaş yavaş dışarı verilir, giderek nefes alma daha yavaşlatılır. Egzersiz birkaç kez tekrarlanmalıdır. Nefes alıp vermek sakinleştirmeye yardımcı olacak kalp atış hızınızı yavaşlatacaktır. Ayrıca Dr. Andrew Weil tarafından geliştirilen 4–7–8 solunum tekniği uygulanarak da kaygıyı azaltılabilir. Bu teknikte dörde kadar sayarken burundan sakince nefes alınır, bu sırada dudaklar kapalıdır. Alınan nefes yedi saniye boyunca tutulur ve ardından sekiz saniye boyunca ağızdan güçlü bir şekilde dışarı verilir. Tekrar yeni bir nefes döngüsü başlatılır. Dört defa bu nefes kalıbı uygulanıp daha sonra kademeli olarak sekiz nefese çıkarılabilir.

3-Aromaterapi Kullanın
Anksiyete ile Yaşayabilir misiniz?Tütsü, mum ya da yağ şeklindeki lavanta, papatya ve sandal ağacı gibi kokular çok rahatlatıcı olabilmektedir. Aromaterapinin beyinde bulunan belirli reseptörleri harekete geçirdiği ve potansiyel olarak kaygıyı hafiflettiği düşünülmektedir.

4-Yürüyüşe Çıkın veya 15 Dakika Yoga Yapın: Bazen endişeli düşünceleri durdurmanın en iyi yolu buna sebep olan durumdan uzaklaşmaktır. Düşüncelere değil bedene odaklanmak için biraz zaman ayırmak endişeleri gidermeye yardımcı olur. Rutin bir şekilde meditasyon yapmak ya da buna konsantre olmak zor gelirse yoga yapmak rahatlatıcıdır. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, yeterince uyumak ve sizi önemseyen insanlarla bağlantıda kalmak kaygı semptomlarını engellemenin harika yollarıdır.

5-Düşüncelerinizi Yazın: Sizi endişelendiren şeyleri yazmak onları kafanızdan çıkarır ve daha az göz korkutucu hale getirir.

Başa çıkmaya yardımcı olabilecek bu yollar elbette ki tek tedavi yöntemi olmamalıdır. Semptomların ciddiyetini azaltmaya yardımcı olmak ve hatta Anksiyete ile Yaşayabilir misiniz?bunların olmasını engellemek için uzun vadeli stratejiler bulmak gerekir. Diyeti değiştirmek veya takviye almak kesinlikle uzun vadeli bir stratejidir. Araştırmalar bazı takviyelerin veya besinlerin kaygıların azalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bu takviyeler şunlar olabilir:
*Limon otu
*Omega-3 yağ asidi
*Yeşil çay
*Kediotu
*Az miktarda bitter çikolata
Ancak vücudunuzun bu bitkilerin ve yiyeceklerden yararlanmaya başlaması üç ay kadar sürebilir. İlaç kullananlar bitkisel takviyeler için doktorlarıyla görüşmelidir.

Anksiyete Ne Zaman Zararlıdır?

Ne tür bir endişe ile karşı karşıya olunduğunu tespit etmek biraz zor Anksiyete ile Yaşayabilir misiniz?olabilir çünkü bir kişinin vücudunun algılanan tehlikeye verdiği tepki bir başka kişiye kıyasla tamamen farklı olabilir. Başlangıçta yönetilebilir hissedilen kaygılar ve birkaç saat içinde kademeli olarak artıp ciddileşebilir. Bir anksiyete atağının yaygın zihinsel ve fiziksel belirtilerinden bazıları aşağıdadır:
*Tehlike, panik veya dehşet duyguları
*Sinirlilik ya da huzursuzluk
*Hızlı kalp atışları
*Terleme
*Üşüme veya titreme
*Yorgunluk veya bitkinlik
*Gastrointestinal problemler
*Odaklanma zorluğu
*Hiperventilasyon
Anksiyete ve panik atağın aynı zamanda yaşanması da mümkündür. Yukarıda belirtilen hızlı başa çıkma stratejileri panik atağa da yardımcı olabilir.
Hızlı başa çıkma ipuçlarının işe yaramadığını fark edildiğinde endişeler hakkında yardım almak için bir profesyonele gidilmelidir. Bir terapist olumsuz düşünce kalıplarının ve davranışlarının değiştirilmesi için yollar geliştirilmesine yardımcı olabilir. Endişe ilaç kullanmayı gerektirecek kadar şiddetli ise belirtilere bağlı olarak farklı tedaviler denenir.

Kaynakça:
https://www.healthline.com
https://sagligabiradim.com
https://www.iyihisset.com

Yazar: Müşerref Özdaş

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku