Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diş Hekimi Nedir?

0 158

Diş hekimleri, diş ve ağız bakımına yardımcı olan eğitimli profesyonellerdir. Düzenli olarak bir diş hekimine görünmek, iyi bir diş sağlığı düzeyini korumanıza yardımcı olabilir ve bu da genel sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?Diş Hekimi Nedir?

Bir diş hekiminin birçok sorumluluğu vardır ve en önemlilerinden biri iyi diş hijyenini teşvik etmektir. Bu, ağzınızda veya vücudun diğer bölgelerinde komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.

Bir diş hekimi ayrıca diş etleri, dişler ve ağızdaki sorunları teşhis ve tedavi eder. Diş hekimleri, diş prosedürlerini gerçekleştirirken X-ray makineleri, lazerler, matkaplar, fırçalar, neşterler ve diğer tıbbi aletler gibi modern teknoloji ve ekipmanları kullanırlar. Ayrıca mikropların veya bakterilerin yayılmasını önlemek için eldiven, maske ve koruyucu gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanırlar.

Bazı yaygın diş hekimliği görevleri şunlardır:
İnsanlara diş hijyeni hakkında bilgi vermek
Boşlukların doldurulması
Dişlerdeki birikim veya çürüklerin giderilmesi
Hasarlı dişlerin onarılması veya çekilmesi
Röntgenlerin ve teşhislerin gözden geçirilmesi
Anestezi vermek
Dolgu veya dolgu macunu takılması
Dişlerin ve çene kemiklerinin büyümesini kontrol etmek.
Diş hekimliği bir ekip yaklaşımı gerektirir ve lider diş hekimidir. Diş hekimi ile birlikte çalışan diş hekimi asistanları, hijyenistler ve laboratuvar teknisyenleri vardır. Ekip birlikte insanların kaliteli diş bakımı almasını sağlar.

Eğitim ve ÖğretimDiş Hekimi Nedir?

Diş hekimi bir doktordur, bu nedenle tıp doktorununkine benzer bir eğitim yolunu tamamlarlar. İlk adım, biyoloji, kimya, sağlık veya matematik gibi ilgili bir alanda bir lisans programını tamamlamak ve bir fen bilimleri lisans derecesi kazanmaktır. Daha sonra, diş hekimliği okullarına başvurmak için girmeniz gereken bir diş hekimliği kabul testi vardır.

Eğitim süreci şunları içerir:

İki yıllık biyomedikal bilim çalışmalarını ve ardından iki yıllık klinik uygulamayı tamamlamak
Diş cerrahisi doktoru (DDS) veya diş hekimliği doktoru (DDM) derecesi almak
Yazılı ve uygulamalı sınavları geçerek diş hekimliği ruhsatı almak
Dişhekimleri daha sonra Ulusal Kurul Dişhekimliği Sınavına girerek sertifika almayı seçebilirler. Uzmanlık alanına bağlı olarak, diş hekimlerinin bir ila üç yıllık bir lisansüstü ihtisası tamamlamaları gerekebilir.
Diş hekimleri, her biri lisansüstü ihtisas gerektiren aşağıdaki alanlardan birinde uzmanlaşmayı seçebilirler:

Dental halk sağlığı
Endodonti
Oral ve maksillofasiyal patoloji
Oral ve maksillofasiyal radyoloji
Ağız ve çene cerrahisi
Ortodonti ve dentofasiyal ortopedi
Pediatrik diş hekimliği
Periodontoloji
Protetik Diş Tedavisi

Diş Hekimine Gitmek İçin Nedenler

Bir diş hekimine görünmek için çeşitli nedenler vardır ve her altı ayda bir diş muayenesine gitmek önemlidir.

Önleyici Bakım

İlk olarak, diş hekiminiz ağız kanseri, diş eti sorunları veya diş çürümesi belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir. Bunların düzenli olarak kontrol edilmesi ileride daha ciddi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Diş hijyenistiniz de diş çürüğü ve diş eti hastalığının nedenleri olan plak ve tartar birikimini gidermek için dişlerinizi temizleyecektir. Diş hekiminiz ve hijyenistiniz birlikte dişlerinize evde en iyi şekilde nasıl bakabileceğiniz konusunda size bazı ipuçları verebilir.

Ağrı veya RahatsızlıkDiş Hekimi Nedir?

Dişlerinizde, ağzınızda, çenenizde veya diş etlerinizde ağrı veya rahatsızlık hissediyorsanız, bir diş hekimine görünmenin zamanı gelmiş demektir. Boyunda, ağızda veya yüzde ağrı veya şişlik bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir. Benzer şekilde, diş etlerinizin kanadığını fark ederseniz veya çiğneme ya da yutma konusunda sorun yaşıyorsanız, nedenlerinin neler olabileceğini görmek için bir diş bakımı ziyareti de planlamalısınız.

Bakım ve Sağlık

Daha önce bir diş prosedürü geçirdiyseniz, her şeyin hala olması gerektiği gibi olduğundan emin olmak önemlidir. Hamileyseniz, aktif olarak tütün kullanıyorsanız veya devam eden tıbbi sorunlarınız varsa, bir diş hekimi de tıpkı tıp doktorunuz gibi sağlığınızın izlenmesine yardımcı olabilir.

Kaynakça:
BBC

Yazar: Tuncay Bayraktar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku