Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dişlerdeki Hassasiyet Nelerden Kaynaklanır?

0 442

Dişlerdeki Hassasiyet Nelerden Kaynaklanır?Diş hassasiyeti sıcak, soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabildiği gibi tatlılara da karşı dişlerde sızı ve ağrı oluşabilir. Bu hassasiyet dişin dentin bölgesi denilen canlı dokusunda oluşur. Dentin dış etkilere karşı duyarlı hale gelmesine sebep olan bazı etmenler vardır. Bunları sıralarsak:
1- Diş Fırçası: Kullanılan diş fırçası çok önemlidir. Çok sert diş fırçaları ya da uygun olmayan diş macunları dişlere zarar verir. Dişin nasıl fırçalandığı da önemlidir. Herkes dişine uygun diş fırçası, diş macunu kullanmalı ve dişlerini doğru bir şekilde fırçalaması gerekir.
2- Dolgulu Dişler: Dolgu dişlerde başlayan çürümelere karşı yapılır. Çürük alan temizlenir ve üzeri kapatılır. Böylece çürüğün büyümesi engellenmiş olur. Çürük ilerlemiş ise kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi ve dolgu zamanla eskir ve diş canlılığını kaybetmeye başlar. Bu dişlerde hassasiyet oluşur.
3- Diş Çürükleri: Diş çürükleri ilerlemeden mutlaka tedavi edilmelidir. Yoksa diş kaybedilir. En çok hassasiyet çürümüş dişler de görülür. Diş minesi çürüdüğünde hassasiyet artar.
4- Diş Etlerinin Çekilmesi: Dişlerde her yaşta sorun yaşanabilir. Ama yaş ilerledikçe diş etlerinde çekilmeler daha çok görülür. Bu durumda dişlerin kök yüzeyi ortaya çıkmış olur.
5- Kırık Dişler: Kırık dişler diğer dişlerle temas ettiğinde dişlerde hassasiyet hissedilir.
6- Çatlak Dişler: Çatlayan dişler de ağız kapandığında diğer dişlerle temas ettiğinde hassasiyet hissedilir.
Kırık ve çatlak dişler sıcağa, soğuğa karşı daha fazla duyarlıdır.
7- Beslenme : Eğer dişte bir aşınma ve yıpranma var ise asitli yiyecekler ve içecekler hızlı bir şekilde dişte hassasiyete sebep olur.
8- Genetik Faktörler: Dişlerde görülen sıkıntılarda genetik faktörler önemli rol oynar. Bazı insanların dişleri daha çabuk hassasiyet gösterir ve daha çabuk yıpranır.
9- Kullanılan İlaçlar: Bazı ilaçların yaş etkisiyle ağızda kuruluk oluşur. Ağızda kuruluk tükürük miktarının azalmasıdır. Yeterince salgılanmayan tükürük yüzünden dişler de yeterince korunmaz ve ağızda bakteriler artar. Böylece dişlerde hassasiyet oluşur.
10- Beyazlatma Hassasiyeti: Beyaz dişlere sahip olmak için bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemler sonucunda dişlerde hassasiyet görülmeye başlayabilir.

Dişlerdeki Hassasiyet Nelerden Kaynaklanır?Diş hassasiyetine engel olmak için dişlere iyi bakmak gerekir. Özellikle diş fırçalamak çok önemlidir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Dişlere zarar verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak da fayda vardır. Diş hassasiyetini gideren bazı diş macunları vardır. Bu diş macunları ile düzenli olarak dişler fırçalandığında dişlerdeki hassasiyet azalır. Potasyum tuzları da etkilidir. Ama en etkin çözüm bir diş hekimine başvurmaktır. Diş doktoru gerekli muayeneyi ve tetkikleri yaptırdıktan sonra gerekli tedaviye başlar.. Çünkü diş hassasiyetine sebep olan faktörler ortaya çıkarıldıktan sonra çözüm yoluna başvurulur. Dişe kanal tedavisi, diş eti ameliyatları gibi yöntemler uygulanabilir.. Eğer dişte bir hasar olmadan diş hassasiyeti görülüyorsa ve bu hassasiyet sıklıkla görülüyorsa ayrıntılı araştırmalar gerek duyulabilir.

Kaynakça:
https://www.memorial.com.tr › … › Yaz Aylarında Diş Hassasiyeti Artıyor
www.academicdent.com/dis-sagligi/dis-hassasiyeti-nedir

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku