Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ergenlerle Anlaşmanın Beş Altın Kuralı

0 413

Ergenlerle Anlaşmanın Beş Altın KuralıÇocuk yetiştirmenin en zorlu dönemlerinden biri ergenlik yıllarıdır. Bu aşamada başarılı olmanın anahtarı, derin bir soluk almak, gevşemek ve gençlerin başka bir dünyadan gelmediklerini unutmamaktır. Onlar, çok sayıda fiziksel, duygusal ve sosyal değişimin hepsini birden aynı anda yaşayan çocuklardır. Ebeveynler, ergenlik çağı boyunca, biraz sabır ve sevgi ile, çocuklarıyla sağlıklı bir ilişkiyi kurabilir ve sürdürebilir. Aşağıdaki ipuçları, ebeveynlerle ergenlerin ilişkilerinde yaşanan sorunları çözmeyi biraz daha kolaylaştırarak, aralarında sağlıklı güçlü bir bağ oluşturmalarına yardımcı olabilir:

1. Konuşma fırsatları yaratın: Ergenler, zamanlarının büyük bölümünü kendi odalarında yalnız başlarına geçirmek istiyor gibi görünseler de, ailelerinin kendileriyle ilgilendiğini bilmek isterler. Sanılanın aksine, “Günün nasıl geçti?” sorusunu yanıtlamayı severler. Arkadaşları hakkında konuşmak, hem çocuğun çevresindeki arkadaş kalabalığında neler olup bittiğini izlemek açısından, hem de yaşıtlarına bakarak çocuğun ait olduğu kuşağın davranışlarını daha iyi anlamak açısından yararlıdır. Aynı zamanda, gençlere, kişisel yaşamlarında olup bitenlere anne babalarının gerçekten ilgi gösterdiklerini kanıtlar. Moda, sinema, müzik, kitap, spor, tiyatro, gezi, kariyer, hedefler, başarılar, başarısızlıklar, sevinçler, üzüntüler mükemmel birer konuşma konusudur. Bu günlük diyalogların amacı, arkadaşça, eğlenceli bir bilgi alışverişi yapmaktır. Bu sohbetler asla azarlayıcı ya da sorguya çeken bir oturum haline getirilmemelidir.

2. Dinlemeyi öğrenin: Sohbetlerde, ebeveynler gençlerin dizginleri ele almalarına izin vermelidir. Konuşmaları istedikleri yöne yönlendirmeleri, ergenlere zihinlerinde birikenleri boşaltma fırsatı sağlar. Onları uygun yorumlar ve sorularla yanıtlamak ve cesaretlendirmek yararlı olacaktır. Dinlemeyi bilmek, bazı zor veya dokunaklı konuların konuşulması sırasında inanılmaz derecede önemlidir. Ebeveynler, ergenleri açık fikirlilikle dinlemeye, sorularına ve problemlerine yapıcı yanıtlar bularak, birlikte çözüm üretmeye çalışmalıdır. Bazen çocuklarının yaptıkları bir yanlış ebeveynlerin sabrını zorlayabilir, ancak bu iletişim hattını açık tutmak ve korumak esastır. Acele bir tepki, gencin içine kapanmasına neden olabilir.

Ergenlerle Anlaşmanın Beş Altın Kuralı3. Kurallar koyun ve uygulayın: Dinlemek ve akılcı olmak ergenlerle sorunlarını tartışırken önemli olmakla birlikte, bazı kuralları belirlemek de aynı derecede önemlidir. Gençler toplumda kabul edilebilir davranışları öğrenmek zorundadırlar ve kuralları çiğnediklerinde bunun kaçınılmaz sonuçları olduğunu bilmeleri gerekir. Ebeveynler, çığlık atmaktan, bağırıp çağırmaktan ve çocuğu küçümsemekten kaçınmalı, ancak duruma uygun adil bir cezayı uygulamaya koymalıdırlar.

4. Birlikte zaman geçirin: Beraber kaliteli zaman geçirmek güçlü bir bağ oluşturmanın harika bir yoludur. Büyüklerin hayatı koşuşturmayla ve iş güç kovalamacalarıyla geçerken, gençler de kendilerini unutulmuş ve izole edilmiş hissetmektedir. Birlikte zaman geçirmek için, yani birlikte “yaşamak” için, ebeveynlerin iş programlarında değişiklikler yapması, gerekirse fedakarlıkta bulunmaları, ergenin takdir edildiğini bilmesini ve kendini değerli hissetmesini sağlar. Beraber gezmek, maket uçak yapmak, dondurma yemek, top oynamak, konsere gitmek veya balık tutmak gibi basit ama ilgi ve sevgiyi hissettiren birlikte yaşanmış birkaç saat, gençlere bir dünya armağan eder.

5. Ebeveyn olduğunuzu unutmayın: Ergenle bir bağ oluşturmaya çalışırken, ebeveynlik ve arkadaşlık arasındaki çizgi kolaylıkla silikleşebilir. Bir arkadaş gibi açık fikirli olmayı ve dinlemeyi sürdürürken, aynı zamanda kurallar ve sınırlar koymak zor olabilir. Ara sıra tartışmalar olsa da, gençler, sorumluluklarını hatırlatan, onları kollayan, güvendikleri, sorumlu ebeveynlere ihtiyaç duyarlar. Ergenler, konu kurallar ve cezalar olsa da, sözlerine sadık kalan ebeveynlere saygı duyarlar.

Ergenlik dönemi, hızlı iniş çıkışları olan bir lunapark trenine benzeyebilir, ama bir kabus değildir. Ebeveynler, sıcak sohbetleri, olgun ve sabırlı dinleme becerileri ve anlayışlarıyla, ergenlerle sağlıklı bir bağ geliştirebilirler. Birlikte kaliteli vakit geçirmek, hobilerine, arkadaşlarına ve kişisel yaşamına samimi bir ilgi göstermek ve desteklemekle, bu bağ güçlenecektir. Bir genç yetiştirirken, sabır ve açık fikirlilikle, “birlikte yeniden büyümek” en iyi yöntemdir.

Kaynakça:
– Aaron L. Cannon, Albert Oppedisano, “Education and Empowerment for the Twenty-First Century Parent: A Practical Guide for Raising Healthy and Well-Adjusted Teens”, Createspace, (2013).
– Foster Cline, Jim Fay, “Parenting Teens With Love And Logic: Preparing Adolescents for Responsible Adulthood”, NavPress Publishing, (2006).

Yazar: Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku