Sağlıklı ve istenmeyen yağların olmadığı bir vücuda sahip olmanın yolu spordan ve dengeli beslenmeden geçmektedir. Vücutta yağlanma problemi pek çok insanın ortak sorunu haline gelmiştir. Yapılan yanlış diyetler ve sağlıksız beslenme nedeniyle kilo vermek isterken çoğu zaman istenmeyen sonuçlar meydana gelmiştir. Yağ yakmak için etkili yöntemlerden biri de kardiyo egzersizleridir.
Kardiyo egzersizleri belli bir tempoda yapılan egzersizlerdir ve yağ yakmakla birlikte metabolizmayı hızlandırmak amaçlanır. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyan egzersizlerdir. Diğer egzersizler bölgesel olarak incelmeyi sağlarken, kardiyo egzersizleri sayesinde vücuttaki fazla yağlar yakılır. Kardiyo egzersizlerinin başlıcaları şunlardır:
* Koşmak
* Bisiklete binmek
* İp atlama
* Step
* Aerobik
* Yüzmek
* Kürek çekmek
Kardiyo egzersizlerini ev ortamında yapmak da mümkündür. İster aletli ister aletsiz şekilde yapılabilir. Kardiyo egzersizlerine başlamadan önce vücudun ısınması gerekmektedir. Çünkü vücut yağ yakmaya, ısındıktan 10 dakika sonra başlar. 10 dakika boyunca yapılan hareketlerde vücutta sadece karbonhidrat yakılır. Yağ yakmaya başlamak için önce 10-15 dakika ısınıp daha sonra 20-25 dakika kardiyo egzersizleri yapmak gerekmektedir. Egzersize ve spora alışkın olmayan bir kişinin kaslarını yormadan yavaşça ısınması ve vücudu yavaş yavaş egzersize alıştırması gerekmektedir. Aksi halde kas ağrıları yaşamak kaçınılmaz olacaktır. Isınma öncesinde yapılacak olan esneme hareketleri ile kas ağrılarının önüne geçilebilir.
Evde yapılabilecek kardiyo egzersizleri ise şunlardır:
1. Sıçrayan kukla hareketi: Yukarı sıçrayarak kollar ve bacaklar açılıp kapanır.
2. Şınav: genelde zorlanılan bir harekettir. Kolaylaştırmak için dizler yere dayanarak şınav çekilebilir.
3. Sandalye hareketi: Sırt duvara yaslanarak, paralel bir şekilde sandelyeye otururmuş gibi aşağı yukarı doğru yapılan harakettir. Ne kadar yere yaklaşılırsa o kadar etkili olur.
4. Basamak hareketi: Sandalyenin üzerine çıkılıp inilen harekettir.
5. Yüksek koşu: Dizleri karın hizasına çekerek olduğu yerde tempolu şekilde koşma hareketidir.
6. Squat hareketi: Eller önde, bel düz, ayaklar omuz genişliğinde açılmış şekildeyken çöküp kalkma hareketidir.
7. Dips hareketi: dirsekler yerde şınav pozisyonundayken 30 saniye boyunca beklenilen harekettir. Başlarda çok zorlanan bir harekettir.
8. Zıplama hareketi: sağa ve sola doğru zıplanarak yapılan harekettir.
Yeni başlayan bir kişi için her hareketi 30 saniye boyunca yapmak yeterli olacaktır. Zamanla spora alıştıkça süre artırılabilir.
Yazar:Özge Yıldırım