İçi beyaz dışı kırmızı olan turp çok yararlı bir bitkidir. Kırmızı turp, turpgiller familyasına aittir ve içinde A, B2, B6, C ve K vitaminleri vardır. Ayrıca turpun içinde birçok mineral vardır. Bu mineraller: kalsiyum, demir, bakır, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyumdur. Yılın her ayı yetişebilen turp yerin altında yetişir. Türkiye’de Akdeniz Bölgesinde yetişir.
Kırmızı turp sert bir sebzedir ve genellikle salatalara rendelenerek yenir. Dilimleyerek ve üzerine limon sıkılarak da tüketilir. Turpu çiğ çiğ yemek çok sağlıklıdır. Haşlanarak ve turşu yapılarak da yenilebilir.
Turpun Hastalıklara Faydası Şunlardır:
1- Sindirim Sistemi Hastalıkları: Yiyeceklerin hazmedilmesine yardımcı olur. İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sistemindeki bütün organlar fayda görmüş olur.
2- Kalp Sağlığı: Turpun içindeki demir sayesinde kalp sağlığına çok iyi gelir. Kalp hastalıklarından korur.
3- Kas Sağlığı: Turpun içindeki protein kas oluşumunu sağlarken kas sağlığının korunmasını da sağlamış olur. Kramp girdiğinde ya da kaslarda kasılma olduğunda turp çok iyi gelir.
4- Cilt Sağlığı: Turp cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle cilt üzerindeki iltihaplara, enfeksiyonlara iyi gelir. Cildin nemli kalmasını sağlar, cilt ölü hücrelerden kurtulur. Turp ezilmek suretiyle cilde sürülürse cilt temizlenir. Cildi yaşlanma etkilerine karşı korur.
5- Saç Sağlığı: Saç köklerini güçlendirir ve bu sayede saçların dökülmesini engellemiş olur. Kepek oluşumunu da engeller. Düzenli olarak turp tüketildiğinde saçlar daha sağlıklı daha canlı ve daha parlak olur. Turp suyu saçlara sürülebilir.
6- Öksürük: Turp öksürüğe çok iyi gelir. Turp suyu bal ile karıştırılıp içilirse öksürük kısa sürede kesilebilir. Özellikle çocuklar öksürdüğünde bu uygulama mutlaka denenmelidir.
7- Kolesterole iyi gelir.
Antioksidan özelliği ile vücudu birçok hastalığa karşı korumuş olur. Hasar almış hücreleri onarır. Bağırsakları hareketlendirerek zayıflamaya yardımcı olur.
Turp tırnaklar, dişler, diş etleri için faydalıdır. Yemeklere eşlik eden turp iştahın açılmasını sağlar. Stresten, sıkıntıdan kurtarır. Solunum yolları içinde faydalıdır. Turp genellikle kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ve kışın en çok nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanılır. Turp bu kış hastalıklarından da korur. Verem gibi ciddi hastalıklara karşı iyi geldiği gibi kronik bir rahatsızlık olan şeker hastaları da turp yer ise hastalıklarına fayda sağlanmış olur.
Turp sarılığa iyi gelir.
Bağışıklık sistemini de güçlendirerek kansere karşı vücudu korur. İçindeki demir oranının yüksek olmasından kaynaklı kansızlığa da iyi gelir. Adet sancılarını keser. Kötü nefesten kurtarır. Doğal bir antibiyotik olma özelliği vardır. Karaciğer ve safra kesesi için de faydalı olup tadı biraz buruk gelebilir. Tadında çok fazla hoşlanmayanlar limonla tatlandırabilirler.
Mevsiminde taze taze düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalı bu sebze mutlaka tüketilmelidir. Her besin maddesinde olduğu gibi çok tüketilirse sindirim sisteminde sorun yaşanabilir.
Kaynakça:
https://www.faydalarizararlari.com/turpun-faydalari
www.turp.gen.tr/kirmizi-turp.html
Yazar: Serpil Altunyay