Montreal, Kanada’nın Quebec eyaletinde bulunmaktadır. Şehir, Quebec’in en büyük, Kanada’nın ise 2. en büyük şehri olma özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra Montreal, Kuzey Amerika kıtasında yer alan en büyük 9. şehirdir. Şehre aslen ”Villie-Marie” yani ”Marie Şehri” denmektedir. Ancak daha sonra Mount Real tarafından isimlendirilen şehir, Montreal adını almıştır. Şehrin kalbinde 3 tane dağ yer almaktadır ve şehir bu dağlar arasına kurulmuştur. Montreal 1642 yılında kurulmuştur. Şehirde yaşayan insan sayısı yaklaşık olarak 4.1 milyondur. 4.1 milyonluk nüfusun 1.6 milyon kadarı şehir merkezinde ikamet etmektedir.
Şehrin kişi başına düşen milli geliri yıllık olarak 38.000$’dır. Şehirde ayrıca dağların yanı sıra adalar da mevcuttur ve bu adalarda yerleşik olan insanlar da vardır. Şehirde en çok Fransızca konuşulmaktadır. Bunun yanı sıra ikinci dil olarak İngilizce de konuşulmaktadır. Fransızca konuşanların oranı %57 civarında iken İngilizce konuşanların oranı ise yaklaşık %19’dur. Şehirde tamamen Fransız etkisi görülmekte ve Fransızca ile İngilizce Montreal’in bağlı olduğu Quebec’in resmi iki dili olarak kabul edilmiştir. Montreal, Paris’in ardından Fransızca’nın en çok konuşulduğu metropol olma özelliğine de sahiptir.
Montreal UNESCO tarafından, en iyi dizayn edilmiş şehirler arasında kabul edilmiştir. Oldukça eski bir Fransız mimarisine sahip olan şehir, Kanada’nın en büyük ikinci kenti olmasının yanı sıra ülkenin en önemli ticaret merkezi olarak da bilinmektedir. Montreal, Toronto ile beraber, Kanada’nın en önemli şehirlerindendir. 1970’lerden sonra daha önem kazanan Montreal, ticaret, havacılık ve uzay, finans, eczacılık, teknoloji, dizayn, kültür, turizm, oyun, film gibi alanlarda oldukça gelişmiş bir şehirdir. Bu analarda Kanada’nın merkezi özelliği taşıyan şehir, dünyanın en değerli yaşanılabilir 140 şehri arasında 16. sırada yer almaktadır.
Kanada’nın eğitim açısından başkenti konumunda olan Montreal, üniversiteleri ile de dünya çapında bir şöhrete sahiptir. Montreal’de bulunan üniversiteler dünyanın en iyi 30 üniversitesi arasında yer almaktadır. Şehri Fransızlar kurduğundan, eğitim dilinin büyük bir yüzdesi Fransızcadır. Ancak İngilizce de ikinci dil olarak kabul edildiğinden, Montreal’de eğitim gören çocuklar aynı zamanda doğrudan İngilizce eğitimi de almakla yükümlüdür. Bu anlamda çocuklar, hem İngilizce hem de Fransızcaya hakim olduklarından dünyanın her yerinde iş imkanı bulabilmektedirler.
Montreal, dağlık bir bölgede yer almakta ve bu bölgede sayısız irili ufaklı göller bulunmaktadır. Aynı zamanda kanallar aracılığı ile bu göllerin birçoğu birbiri ile bağlantılı bir şekildedir. Şehrin Temmuz ayındaki ortalama sıcaklık değeri, 22C’dir. Ancak bu ayda ölçülen en yüksek değer ise 30C olarak tespit edilmiştir. Kışın ise oldukça soğuk bir iklime sahip olan Montreal, -10 ile -30’lu C’lere kadar düşen sıcaklıklar yaşamaktadır. Bu dönemde birçok okul tatil olduğundan öğrenciler zorluk çekmemektedir. Ancak iş hayatı açısından ise, bu gibi değerler hayatı felç edebilmektedir. Ocak ayında şehirde 1859 yılında -44C’lik bir sıcaklık tespit edilmiştir ve bu değer şehrin gördüğü en düşük sıcaklık olarak kayıtlara geçmiştir.
Şehirde birçok uluslararası uçuşlara açık havalimanları mevcuttur. Bu anlamda şehre ulaşım oldukça kolaydır ve neredeyse birçok havayolu şirketi Montreal’e doğrudan uçmaktadır. Avrupa’dan yaklaşık 7-9 saatlik bir yolculuk sonrası şehre ulaşılması mümkün olmaktadır. Şehir yıllık 1.3 milyon turiste de ev sahipliği yaparak bu alanda Kanada’nın en önemli destinasyonlarından biri olarak görülmektedir. Şehirde yaklaşık olarak 50 adet tarihi nokta bulunmaktadır ve bu noktalara turistler tarafından oldukça rağbet edilmektedir.
Şehir ayrıca Kanada’nın üretim merkezlerinden en önemlisidir ve içersinde birçok fabrika barındırmaktadır. Şehirde birçok rüzgar değirmeni ve teleferik de mevcuttur. Teleferikler sayesinde Montreal neredeyse tamamıyla gözetlenebilmektedir. Ayrıca şehir birçok spor salonu ve statlara sahiptir. Özellikle, amerikan futbolu ve basketbola yönelik ciddi yatırımlar yapılan Montreal’de, birçok spor tesisi de bulunmaktadır.
Yazar:R. Emir Karasu