Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Hakkında Bilgiler

0 365

Tekrarlayan gebelik kaybı, iki ya da fazla gebelik kaybı olarak tanımlanır. Gebelerde daha çok 20. haftadan önce bebeğin ağırlığı 500 gramdan düşük ise bu bebeğin düşme ihtimali vardır. Düşük, gebelikte en sık rastlanan komplikasyonudur. Düşük, sık yaşanan bir olaydır dedik; fakat hamileliğinin farkında olmadan adet kanaması şeklinde gelen düşükler oldukça fazladır. Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Hakkında BilgilerSebebi bilinmeyen bebek kayıplarında mutlak doktorunuzu bilgilendirin. Hamile kalmayı düşünüyorsanız özellikle önceki kayıplarınız hakkına doktorunuzu bilgilendirin.

Yaşanan tüm kayıplar dikkatlice incelenmeli, sebepleri doğru saptanmalıdır. Tekrarlayan gebelik kaybı olan çiftler diğer bir hamileliğe hazırlanırken medikal bir değerlendirmeden ve psikolojik destek almadan hamilelik yaşamalarının doğru olmadığını belirten uzmanlar bu kişilerde birçok sebep ortay çıkabilir yaşanacak travmalara karşı anne psikolojik destek almalıdır demeyi ihmal etmiyorlar.

Yapılan araştırmalar sonucu yaklaşık hamileliklerin %2’sinde bu sorunla karşılaşıldığı açıklanır. Tekrarlayan düşük sebepleri araştırıldığında birçok fiziksel ve yaşam tarzından kaynaklanan nedenler ortaya çıkıyor. Bu nedenler içinde öncelikle anne adaylarının fiziksel sebeplerle oluşan düşük sebepleri olarak aşağıdakiler dikkat çekiyor.

*Uterus yani rahim yapısı bozuklukları ve serviks rahim ağzı yetersizliğinden gelişen düşükler ortay çıkıyor.

*Uterusun yapısal bozukluklar: Genelde çift rahim, rahim içi bozukluklar, rahim yapışıklıkları, rahim içi bölmenin olmayışı sebeplerinden dolayı ortaya çıkan düşükler meydana gelir.

*Rahim ağzı yetmesizliğinde: 4-6 aylarda görülen bu düşükler rahim ağzının ağrısız olarak açılıp gebelik zarının yırtılmasıyla bebeğin dışarı atılmasıyla oluşur.

*Endokrin hormonal bozuklukları da düşük yaşanmasını sebep olur.

Genellikle diyabet, tiroid rahatsızlıkları, kopus luteum olan adet düzensizliği sebepleriyle yaşan hormon bozuklukları sebebiyle düşük yaşanma riskiyle karşılaşmak mümkündür.

İlerleyen yaşlar diyabet sorununu da beraberinde getirir geç yaşlarda diyabetli hamilelerde düşük daha sık görülür.

*Enfeksiyonlar: Araştırmalar sonucu çeşitli enfeksiyonların düşüklere Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Hakkında Bilgilersebep olduğunu belirtiyor, fakat sadece bir düşük yaşan bu rahatsızlıklarda süreklilik konusunda bir bilgi tanımlanmıyor. Çeşitli virüs ve bakterilerin vücutta yarattığı enfeksiyonlar düşükleri tetikliyor.

*Kromozomal bozukluklar: Çiftlerde yapılan araştırmalarda tekrarlayan kayıpların sebeplerinden biri de kromozomal bozukluklardan kaynaklıdır. Ülkemizde oldukça yüksek bir oranla yaşanan bu rahatsızlık genelde anne ve babanın yaşamlarında sadece taşıyıcı oldukları genetik hastalıkların gen yoluyla bebeğe geçişiyle oluşan düşük sebebidir.

*Çevresel ve yaşamsal faktörler: Gebe kalma yaşı günümüzde arttıkça tekrarlayan gebelik kayıpları daha sık yaşanıyor.

Sigara ve alkol kullanımlarında kayıplar yaşanırken aşırı kafein alımı da düşük sebepleri arsında yer alıyor. Stresli yaşam koşulları tüm bu çevresel sebepler sonucu anne adayları tekrarlayan gebelik kayıplarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku