Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda İletişim Bozuklukları

0 445

Çocuklarda İletişim BozukluklarıÇocuklarda çeşitli iletişim bozuklukları görülebilir. Bunları sıralarsak;

1-Çocuklarda duyma bozuklukları; Duymak çok önemlidir. Çocuklarda doğuştan duyma kaybı olduğu gibi sonradan çevresel faktörlerden dolayı da duyma kaybı olabilir. Duyma bozuklukları dil bozukluklarını da beraberinde getirir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla görülür. Hasta olan çocuk kulak burun boğaz doktoru tarafından tedavisi yaptırılmalıdır. Doktor tedaviden önce ve sonra işitme testi yaptırarak işitme ile ilgili sıkıntı olup olmadığını takip eder. Okul çağındaki çocuklarda işitme kaybı ders başarısını da etkiler. Çocuk duymakta zorlanırsa derslerini de takip edemez. Çocuklardaki duyma bozukluğunu aileler rahatlıkla tespit edebilir. Eğer çocuk televizyonu yüksek sesle dinliyorsa, normal konuşmaları duyamıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ameliyat ya da işitme cihazları ile işitme bozuklukları tedavi edilebilir.

Çocuklarda İletişim Bozuklukları2- Çocuklarda Dil Bozuklukları: Çocuklarda genetik olarak ya da çeşitli gelişim bozukluklarından dolayı dil bozuklukları olabilir. Eğer dil gelişimi normal devam ederken bir anda durakladı ise beyne gelmiş bir darbeden kaynaklı olabilir. Her çocuk aynı anda aynı düzgünlükte konuşamayabilir ama ortalama bir düzeyde de olmalıdır. Bebek 1,5- 2 yaşında da konuşabilir. 3 yaşında da konuşabilir. Ailenin bebekle ilgilenmesi, genetik faktörler önemlidir. Aile bireylerinin çok konuşmadığı evlerde evin çocuğu da hemen konuşamayabilir. Böyle çocuklar kreş ortamında daha çabuk konuşabilirler. Çocukta bir dil probleminin olup olmadığı yaşıtları ile karşılaştırılarak tespit edilebilir. Yaşıtları ile aynı derecede konuşamasa bile yaşına göre kullanması gereken belli bir kelime sayısı vardır. Eğer çocukta bir dil problemi olduğu düşünülüyorsa mutlaka doktor yardımı alınmalıdır. Çocuk duymadığı için konuşmuyor olabilir. Bunun için gerekli tedbirler mutlaka alınmalıdır. Terapi yöntemi ile de dil problemleri halledilebilir.

Çocuklarda İletişim Bozuklukları3- Çocuklarda Kekemelik: Konuşmayı tamamlarken yaşanan zorluklara kekemelik denir. Bazı sesler, heceler tekrarlanır ya da uzatılır. Herkes bazen konuşma esnasında sorunlar yaşayabilir. Ama kekemelik süreklidir. Aşırı korku ve heyecandan kaynaklı olarak kekemelik ortaya çıkabilir. Doğru teşhis çok önemlidir. Çocukluk döneminde var olan kekemelik gençlik döneminde ortadan kalkabilir. Kekemeliği yok etmek için uzmandan yardım almak, çocuğa bol bol tekerleme söyletmek, kitap okutturmak gerekir.

4- Çocuklarda Ses Sıkıntıları: Bebeklik döneminde pek fark edilmese de çocuk büyüdükçe seste olan problemler daha belirgin bir hale gelebilir. Sesin kalitesinde, perdesinde bir sıkıntı fark edilirse bir gırtlak hastalığı olabilir. Ses ile ilgili problemler çeşitli tetkiklerle ortaya çıkarılabilir. Normalden büyük bademciklerden dolayı da seste değişmeler olabilir. Çocukların seslerini kontrol etmeyi bilmemeleri, çok bağırmaları ses tellerini etkiler. Uygun tedavi ile ses problemleri çözülebilir.

Çocuklarda İletişim Bozuklukları5- Çocuklarda Bazı Seslerin Çıkartılamaması: Bazı çocuklar bazı sesleri tam olarak çıkartamazlar. 32. Ayda n, m, p, h, t, k, y 36. Ayda f, b, g, d 48. Ayda s ve daha sonraki aylarda l, s, r, c, ç, v, z
Bu sesleri çok farklı sebeplerden dolayı çıkartamayabilirler. Duyma problemi, ağızda ya da yüzdeki problemler, damak, dudak yarıkları vb. Problemin kaynağı tespit edilip, izlenecek yol tespit edilmelidir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku