Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Diyabet Olma İhtimaliniz Nedir?

0 405

Diyatbet çağımızın korkulan hastalıklarından biridir. Belki yediklerimizden belki ortaya çıkardığımız çevresel kirlilikten bilinmez ancak sonuç olarak diyabet olmaya herkes aday gibi. Bu nedenle yaşamımızı kontrollü yaşamak adına bazı diyabetik belirtileri bilmemiz yararlı olabilir. Böylece erken tanı ve tedavi ile bu hastalığın önüne geçmemiz için bir fırsatımız olur.

Kimler Muhtemel Diyabet Adayıdır

Diyabet Olma İhtimaliniz Nedir?Şeker hastalığının oluşmasına sebep olan birçok etken vardır. Bu etkenlerin büyük kısmı bize önceden diyabetin oluşmasını haber veriyor niteliktedir. Bilinen en yaygın risk gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Fazla Kilolular Dikkat!

Birçok kişi kilolarından şikayetçi olmasa bile çevresinden bu yönde olumsuz eleştirilere maruz kalır. Bu durum ise ister istemez kilolu olduğunuzu kabul etmeniz anlamına gelir. Öncelikle fazla kilolu oldğunuzu kabul etmeniz ve bu durumu tersine çevirip olmanız gereken ideal kilonuza ulaşmanız gereklidir. Özelikle kilolarınız ortalama üzerinde ise diyabet olmaya elverişli olduğunuz anlamına gelir. Bu durumu önlemek için öncelikle uzman desteği alınmalı ve ideal kiloya ulaşana kadar verilen programdan sapılmamalıdır. Aksi durumda farkına varmadan birgün doktorunuz size diyabet olduğunuzu söyleyebilir.

“Fiziksel Olarak Aktif Değilim” Diyenler Dikkat!

Hareketsiz yaşam birçok hastalığa davetiye çıkardığını herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu durum diyabet hastalığı için de geçerlidir. Eğer günlük yaşamınızda fiziksel olarak olması gerekenin altında bir hareketliliğe sahipseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şeker hastalığının birinci dostu kilo ve ikinci dostu hareketsizlik diyebiliriz. Bu nedenle spor yapmanızı veya en azından günlük birkaç dakika yürümeniz yararlı olacaktır. En azından ev ortamında belirli fiziksel aktiviteleri çeşitli sosyal medya kanallarından takip ederek yapabilirsiniz.

Yüsek Tansiyon Hastaları Riskli Grupta

Yüksek tansiyon hastaları da diyabet açısından riskli grupta yer almaktadır. Neden dersek diyabet damarlara zarar veriri ve durum kalp hastalığına kadar ilerleyebilir. Bu durumu önlemenin yolu ise kontrollü şekilde beslenme ve hareketli bir yaşamdan geçmektedir. Özellikle doğru beslenme hemen hemen her hastalığın önlenmesine yardımcı olacaktır. Normal bir kan basıncına sahip olmak, normal kan şekerine sahip olmak kadar önemlidir.

Sigara Kullanmak Riskli

Sigara çoğu hastalığa davetiye çıkaran kötü bir alışkanlık diyebiliriz. En büyük özelliği ise sadece kullanan kişiye değil aynı zamanda çevresindeki kişilere de zarar vermektedir. Bu durum diyabet hastalığı içinde tetikleyici özellik taşır. Yani sigara kullanan kişiler kullanmayan kişilere göre daha çok şeker hastası olma ihtimali taşımaktadır. Bunun için eğer sigara kullanıyorsanız yapmanız gereken hemen bırakmaktadır. Hem kendi sağlığınız hem de sevdikleriniz için sanırım bunu yapabilirsiniz.

Genetik Olarak Taşıyıcı Olabilirsiniz!

Aile büyüklerinizde şeker hastalığı geçirenler çok ise büyük ihtimal bu durum kalıtsal olabilir. Bu tip hastalıkların ne yazık ki kesin bir tedavi olmayabiliyor. Ancak erken tanı ve tedavi bir umut verebilir. Bu nedenle özellikle yakın akrabalarımızda şeker hastası olanların durumlarını önceden bilmemiz gereklirdir. Gelişmiş ülkelerin çoğunda diyabet haritası veya benzeri isimlerde bu tarz secerelerin tutulduğunu görebilirsiniz.
Bu nedenle özellikle yeni bir doktora gittiğiniz zaman aileniz hakkında sunulan tıbbi anketleri doğru şekilde doldurmanız gereklidir. Böylece hem gelecek nesli hem de kendi ailenizin sağlık durumu takibine katkı sağlayarak erken tanı ve tedaviye katkı sağlamış olacaksınız.

Hazır Gıdalara Dikkat!Diyabet Olma İhtimaliniz Nedir?

Özellikle fastfood denilen besin türlerini günlük yaşamınızda çok tüketiyorsanız sadece şeker hastalığı değil birçok hastalığa davetiye çıkarıyorsunuz diyebiliriz. Bu tür yiyeceklerin barındırdığı yağlar ve kimyasallar sağlık durumunuzu olumsuz yönde etkiler. Bu durumun sonucunda ise muhtemel şeker hastası olmanız normal gözü ile bakılan bir durum olur. Bu nedenle yeme alışkanlıklarınızı düzenlemeli ve kontrollü şekilde tüketim yapmalısınız. Özellikle sebze ve et ürünlerini hastanın günlerine yayarak ve pişirme tarzına dikkat ederek tüketmeniz önerilir. Elbette arada bir kaçamaklar yapabilirsiniz ancak bu durumu alışkanlık haline getirmeniz kesinlikle önerilen bir davranış değildir.

Kaynakça:
www.gconnect.in/orders-in-brief/railways-orders-in-brief/recruitment-of-candidates-who-are-found-diabetic.html
www.diabetcemiyeti.org/
www.ssbinterviewtips.in/2014/01/can-diabetic-candidates-eligible-for-officers-army-navy-air-force.html

Yazar: Ömer Fidan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku