Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

0 397

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?Orkide, bakımı en zor çiçeklerdendir. Doğru bakım yapmak önemlidir. Eğer doğru bakım yapılırsa orkideyi çoğaltmak mümkündür. Evin en güzel akseuarlarındandır.

ORKİDE SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

Orkidelerin birçok çeşidi vardır. Bu yüzden seçmekte zorlanılır. Ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

-Orkidelerin büyük olanları seçilmelidir. Bunlar eve daha kolay uyum sağlarlar.
-İçinde tomurcuklarının da olduğu, çiçeklerinin bazı kısımları açmış olanlar tercih edilmelidir. Çünkü çiçekleri tam açılmış olan orkideler dökülme durumuna gelmiş demektir.
-Yapraklarında leke olmamalıdır. Lekeler hastalık veya güneş yanığı olabilir.
-Siyaha yakın koyu köklü olanlar kesinlikle alınmamalıdır. Bunlar ölü köklerdir.

EVDE ORKİDE NASIL BAKILIR?

Orkidenin yetiştirileceği yer iyi seçilmelidir. Direk ışık almayan ancak aydınlık bir yer olması gerekmektedir. Doğu cephede orkideler daha sağlıklı büyürler. Orkideler yeterli ışık almaz ise yaprakları koyulaşmaktadır. Diğer cepheler de büyütülecekse eğer perde ile korunmalıdır. Oda sıcaklığı gündüz 23 derece olmalıdır. Serin ortam tomurcuklanmayı engelleyebilir.
Kökleri her zaman nemli olmamalıdır. Bu yüzden sulama çok önemlidir. Hafif kurumaya ihtiyaçları olmaktadır. Sulama gündüz yapılmalıdır. Akşam yapmak bakteriye neden olabilir. Yaprak aralarına su kaçırılmamalıdır. Saksının altında su kalmamalıdır. Orkideyi sulayacak su, orkidenin bulunduğu ortam ile aynı ısıda olmalıdır.

ORKİDENİN SAKSI ÖLÇÜSÜ NASIL OLMALIDIR?

10-12 cm gibi ufak saksılar yeterli olmaktadır. Fazla gelişen kökler varsa ve toprak karışımı bozulduysa değiştirmek gerekmektedir. Her yıl saksının durumu çiçeğe uygunluk açısından kontrol edilmelidir.

BUDAMA NASIL OLMALIDIR?

Orkideler ölü kısımların temizlenmesi, şekil vermek yada çiçeklendirmek için budanır. Bu işlem eylül yada kasım aylarında yapılmalıdır. Makas iyice dezenfekte edilmelidir. Kurumuş yapraklar gövdeye yakın yerden kesilmelidir. Gövdeye zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku